Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Week zonder vlees

Voor mij is het, afgezien van af en toe een stukje vis, altijd week zonder vlees. Heb, toen de kinderen klein waren, wel altijd vlees klaargemaakt. Vond dat ik niet voor mijn kinderen kon bepalen of ze wel of niet vlees gingen eten. Wel aangeboden, met mate, en de keuze kwam met het opgroeien. Het is 50/50 geworden. Met af en toe een uitschieter naar vegan. Nu we weer met twee hier thuis zijn laat ik de keuze bij de man voor wat betreft zijn vlees inname. Dus altijd vegetarisch tenzij….. Dit bevalt hem goed. Sterker nog, wanneer ik vraag of ik vlees moet kopen het vaker een nee dan een ja is.


Daarom is de week zonder vlees voor ons geen uitdaging maar meer een ontdekken van nieuwe ingrediënten en recepten. Zo ook deze super leuke samenwerking met Beyond Meat. Via www.weekzondervleesmetvlees.nl deden we een test om te zien wat voor soort vlees/niet vleeseters we zijn. Daar kwam een profiel uit en een aantal heerlijke recepten om een Beyond Meat product in te verwerken. Ik besloot om het broodje kruidig gehakt met gekarameliseerde uien te maken. Hiervoor had ik een pakje Beyond Mince nodig. De plantaardige versie van gehakt.

Lijstje gemaakt van wat er nog meer nodig was en op naar de Albert Heijn in de buurt. Helaas waren de mince en de minihamburgerbroodjes niet aanwezig in het filiaal dat ik bezocht. Zul je net zien wanneer je krap in je tijd zit. Wilde ook gewoon lekker in het weekend aan de slag gaan. Maar……. met een beetje creativiteit kom je een heel eind in de keuken. Ik kocht de beyond meat hamburgers en grotere hamburgerbroodjes. Koop ik de Beyond Mince later deze week en maak nog meer lekkers! En omdat het weekend was ook nog een fles biologische Vegan wijn. Een feestje dus bij ons.


Het is niet een moeilijk recept, wel eerst even goed lezen wanneer je welk ingrediënt waar en op welk moment moet gebruiken. Wij hebben gesmuld! Ik had echt eerst mijn bedenkingen, ik gruwel namelijk bij vega vlees dat té veel op vlees lijkt. Maar dit werd echt lekker. Fijne structuur, goede bite en het bakte mooi bruin in de oven. Ook de vleesetende man vond het een smakelijke hap. Met andere woorden, dat ik nog een keer deze week met de Beyond Mince aan de slag ga is een goed teken. Wij zijn fan, vooral omdat het zo makkelijk aan te passen is naar je smaak.

Zoals gezegd, ik heb de burgers gebruikt. Heb ze met een vork losgemaakt en geprakt en voor de rest het recept gevolgd.

Het onderstaande recept is via de website van weekzondervleesmetvlees.nl.


INGREDIËNTEN

16 kleine hamburgerbroodjes 4 plakjes (plantaardige) kaas

1 verpakking (300 g) Beyond Mince
1 el knoflookpoeder

GEKARAMELISEERDE UIEN

2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 witte ui, in ringen
1 el (plantaardige) boter
1 el suiker   

1 el balsamicoazijn
5 g tijm, fijngesneden
zout en peper, naar smaak

(PLANTAARDIGE) KRUIDENBOTERSAUS

3 el (plantaardige) boter, gesmolten
5 g peterselie, fijngehakt, 1 knoflookteentje uit de pers, 1 tl gedroogde oregano

1 tl gedroogde basilicum, zout naar smaak


BEREIDINGSWIJZE

VOOR DE GEKARAMELISEERDE UIEN

• Smelt de (plantaardige) boter op middelhoge temperatuur in een roestvrijstalen of gietijzeren pan met een dikke bodem. Voeg de uienringen toe en bak ze 10 minuten terwijl je af en toe roert. Voeg de suiker en zout naar smaak toe, zet de warmtebron laag en laat de uien nog 30-60 minuten sudderen ze gekarameliseerd zijn. Roer de uien vaak genoeg om zodat ze niet verbranden, maar niet zo vaak dat ze niet bruin worden. (let op, de tijd is lang... kan korter)

• Voeg tot slot de balsamicoazijn, tijm en knoflook toe aan de pan en laat nog 3 minuten pruttelen voordat je de warmte- bron uitzet.

VOOR DE BROODJES KRUIDIG GEHAKT

• Verwarm de oven voor op 175 °C.
• Doe Beyond Mince en knoflookpoeder in een ovenschaal, breng op smaak met zout en peper en druk daarna aan tot een vlakke, gelijkmatige laag.
• Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, giet eventueel overtollig vocht af en zet het gebakken gehakt apart.
• Snijd de broodjes in de lengte doormidden. Leg de onderste helften van de broodjes op en met bakpapier beklede bakplaat en verdeel hier de gehaktlaag over. Verdeel hier de plakjes (plantaardige) kaas, gekarameliseerde uien over en sluit af met de bovenste helften van de broodjes. Zie foto hieronder.


• Doe de gesmolten (plantaardige) boter, knoflook, oregano, basilicum peterselie in een kleine kom. Roer tot het goed gemengd is en breng op smaak met zout.

• Bestrijk de broodjes met de (plantaardige) kruidenbotersaus en bak nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven of tot de broodjes geroosterd zijn en de kaas gesmolten is. Tip! Bedek met folie als de broodjes te snel bruin worden.

• Snijd aan en geniet!

Let op! De uien branden snel aan. De tijd die in het recept staat aangeven is best lang. Hou het goed in de gaten en voeg af en toe een scheutje water toe wanneer je denkt dat ze nog niet gaar/bruin genoeg zijn. Door het water, wat verdampt, brandt het niet of minder snel aan.

Voor deze blogpost werkte ik samen met Greenfoodlab, Albert Heijn en Beyond Meat. Het is mijn eigen oprechte mening en ervaring die ik met dit product heb gehad en met jullie deel. #beyondmeat #beyondmince #gobeyond #weekzondervlees