Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Taartje voor de jarige!

En dan wordt je jongste dochter 17. In de coronacrisistijd. (dat is een mooi scrabblewoord) In plaats van een mooi feestje met haar opa die 80 wordt is het een feestje met drie hier thuis. Dat heeft me de laatste weken wel bezig gehouden. Niet alleen de afstand tot mijn ouders in Friesland en de afstand die we met z'n allen moeten houden maar ook hoe maken we er iets moois van voor beide. Gelukkig zijn de hedendaagse communicatie middelen zo goed dat we al een hele mooie ochtend hebben gehad met z'n allen. Dat ze afgelopen nacht om 00.00 uur de mail ontving dat ze aangenomen is aan de studie van haar keuze maakt het nog een groter feest!

Daar hoort natuurlijk een zelfgemaakt taartje bij. Meestal bak ik verschillende soorten voor een verjaardag en al helemaal wanneer we met de hele familie bijelkaar zijn. Nu met maar drie personen hoeft het niet groot en veel maar wel ongelofelijk lekker. Al jaren bewaarde ik een recept van Mary Berry, de Britse Janny van der Heijden, in een map. Hij kwam op insta al een keer eerder voorbij maar nog nooit deelde ik hoe je het maakt. Deze is zelfs voor mensen met nul ervaring in de keuken te maken. Er komt namelijk geen oven aan te pas. Je zou het zelfs zonder weegschaal kunnen doen. Hoe makkelijk en lekker wil je het hebben! Het smaakt ook heerlijk als dessert met bijvoorbeeld een frambozen sausje.


Voor een klein taartje van 20 cm doorsnede, 8 personen, heb je nodig:

100 gram digestive koekjes, dit zijn er ongeveer 7, fijngemalen of met de deegrol fijngemaakt (doe ze dan in een stevig zakje)

50 gram gesmolten boter, licht afgekoeld

2x een bakje van 250 gram mascarpone

1 potje lemon curd (Chivers) ongeveer 325 gram

vers fruit om te versieren

eventueel poedersuiker


1. Bekleed de springvorm met bakpapier op de bodem en langs de randen. Klem hiervoor een stuk bakpapier tussen de bodem en de ring, sluit de ring en je papier zit vast. Van het restant knip je stroken die iets hoger zijn dan de ring en die leg je mooi er tegen aan.

2. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter, druk het uit over de bodem van de bakvorm

3. Doe de mascarpone en de lemoncurd in een kom en meng goed met een spatel. Niet te veel doorkloppen, goed doorroeren en klaar.

4. Met een lepel verdeel je het mascarpone mengsel over de koekjesbodem. Strijk de bovenkant mooi glad. Zet tenminste voor 4 uur in de koelkast. Liever nog een hele nacht.

5. Voor het serveren haal je de ring los, verwijder het bakpapier en plaats op een mooie schaal. Leg het vers fruit er bovenop en bestrooi eventueel met poedersuiker. Snijd in 8 stukjes.


Je kunt deze cheesecake in een grotere hoeveelheid maken. Per batch echter maar 3x de hoeveelheid zoals hierboven. Deze cheesecake kun je NIET invriezen.