Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Chocolate chip cookies

Het blijft onwerkelijk de situatie waarin wij ons bevinden. Steeds dichterbij komen de verhalen en situaties waarbij mensen die wij kennen en/of liefhebben getroffen worden door het Corona virus. Dat maakt ook dat het leven anders aanvoelt. Voor mij betekent dat in stilte, letterlijk, soms de dag doorbrengen. Met alleen datgene wat er moet gebeuren. Een wandeling om lucht te snuiven. Omdat ik nog steeds bewegingsbeperkt ben is hulp af en toe super fijn! En wanneer "de hulp" zelf met een voorstel komt om chocolate chip cookies te bakken dan kan ik alleen maar blij zijn. Want dat zijn toch de lichtpuntjes die we met z'n allen maken. Samen aan de slag, ik zocht een goed recept, zij deed het handwerk. Goed verdeeld deze taken, toch?!?!

Er zijn zo veel recepten te vinden voor het maken van deze cookies. Voor iedere smaak een ander cookie. Wat mij opviel, bij de meeste recepten moet het deeg eerst een uur, of zelfs nog langer, koel rusten. Dat zal zeker z'n voordelen hebben. Een dergelijk recept hebben wij ooit ook gemaakt. Maar wanneer de trek in chocolade cookies te erg is dan zoek ik toch verder naar een goed recept. En dat vond ik! Wederom bij de favoriete Deense app van Karoline's Køkken. En we werden niet teleurgesteld. Wat een heerlijke chewy cookies. De truc is om op te letten wanneer het deeg omhoog komt in de oven. Wanneer je dat ziet en de randjes bruin kleuren dan is het moment om ze eruit te halen en af te laten koelen. Wanneer het deeg al "gezakt" is dan krijg je nog steeds een lekker koekje maar deze is dan compleet bros. Dus even opletten voor het beste resultaat!

Ook benieuwd? Hieronder het recept voor dit lekkers:

Verwarm de oven voor op 175 graden warme lucht, 190 graden gewone oven.

150 gram zachte boter (kamertemperatuur)

125 gram kristalsuiker

125 gram donkerbruine basterd suiker

2 theelepels vanille suiker

1 ei

250 gram tarwebloem

1 theelepel dubbelkoolzure soda ( baksoda, bakingsoda)

1/2 theelepel bakpoeder

1 theelepel grof zout/zoutvlokken

250 gram grof gehakte pure chocolade (wij gebruikten 50% puur, 50% melkchocolade)


Sådan gør du:

Stap 1: Mix boter, kristalsuiker, donkerbruine basterdsuiker, vanille en ei goed doorelkaar

Stap 2: Meng de tarwebloem, soda, bakpoeder en zout in een aparte kom. Roer het door het botermengsel samen met de gehakte chocolade.

Stap 3: Deel het deeg in 20 stukken en rol tot balletjes van ca. 50 gram per stuk. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verdeel ze erover. Druk ze iets plat. Let op!! De koekjes vloeien uit, houd goed ruimte tussen de balletjes.

Stap 4: Bak de koekjes tot ze goudbruin zijn maar nog wel zacht in het midden. Laat afkoelen op een rooster, gebruik een spatel om ze van de bakplaat naar het rooster te doen. Ongeveer 10-12 minuten. Tijd kan variëren per oven, houd het koekje in de gaten. Pas de tijd naar boven of beneden aan.


Tip: In een hete lucht oven circuleert de warme lucht. Daardoor kun je meerdere bakplaten plaatsen met een gelijk eind resultaat. Wanneer je dat niet hebt dan kun je beter de platen stuk voor stuk in de oven doen. Het resultaat is dan meer gelijk ivm een andere verdeling van de warmte.