Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Stokbrood

Zo heet een stokbrood in het Deens. Niet fransk brod, dat is nl een witbrood uit een vorm. Nu we zo veel meer tijd in huis doorbrengen is het bakken van brood, cake of iets uitgebreider avondeten koken een fijne bezigheid. (tenzij je niet van koken houdt natuurlijk)

Kocht een paar vakanties geleden van die receptenboekjes van het merk AMO in Denemarken. (waar anders) AMO maakt diverse soorten meel en meel mengsels. De recepten in de boekjes zijn over het algemeen makkelijk tot gemiddeld. Er worden eenvoudige ingrediënten gebruikt. Zo ook bij dit recept van stokbrood. Hoewel ik niet het exacte meel had wat in Denemarken te koop is, kreeg ik toch een goed resultaat. Daarom deel ik dit recept graag met jullie. Zoals gezegd het is eenvoudig, het enige wat je nodig hebt is tijd en een koelkast.

Je hebt nodig:

675 gram bloem

15 gram gist of 6 gram droge gist uit een zakje

½ liter koud water

1 ½ theelepel zout

  • In een schaal, los het gist op in het koude water. Voeg meel en zout toe en roer het deeg samen. Meng tot dat het glad en elastisch is.
  • Vet een andere schaal in met olie. Leg het deeg hierin. Dek af met plastic folie en zet het in de koelkast om te rijzen gedurende de nacht. (wanneer je met de afwas bezig bent in de avond roer je dit zo klaar)
  • Twee uur voordat je wilt gaan bakken haal je het deeg uit de koelkast en laat het twee uur op je aanrecht staan. ( ik haalde het er na het ontbijt uit)
  • Stort het deeg op het aanrecht, deel in drie en probeer het zo weinig mogelijk te kneden, vorm het tot drie stokbroden.
  • Leg ze op een bakplaat met bakpapier erop of gebruik een stokbrood vorm. Met een heel scherp mes maak je 2-3 snedes in de bovenkant van de broden. Laat afgedekt nog 45 minuten staan. (afdekken kun je doen door een stukje plastic folie licht in te vetten met wat olie en erover te leggen, daarover kun je nog een licht vochtige theedoek doen. Doe de bakplaat in de oven met alleen het lampje aan)
  • Na 45 minuten, haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 250 graden(230 warme lucht),
  • Haal het folie en de theedoek van de stokbroden en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Na 10 minuten verlaag je de temperatuur tot 200 graden (hete lucht 180 graden) en bak nog 12 minuten.

Velbekomme!