Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Leeuwarden

Vorige week waren mijn man en ik in Leeuwarden. Sinds mijn laatste bezoek aan die stad in augustus vorig jaar, waar ik 4 jaar naar school ging, bleef het in mijn hoofd zitten. De Vikingen tentoonstelling in het Fries Museum. www.friesmuseum.nl/Doordat ik momenteel niet kan autorijden/fietsen etc. was het extra leuk om er met z'n tweeëen naartoe te gaan. Ook mijn man heeft korte tijd in Leeuwarden gestudeerd.Het was voor ons, toen we nog in Sneek/Friesland woonden een stad waar we regelmatig kwamen. Nu zo veel jaren later is de stad enorm veranderd. Wat we toen niet zagen zien we nu wel. De mooie straatjes, huizen en gebouwen. Een herontdekking, voor mij de tweede keer in korte tijd.                            

De tentoonstelling was echt de moeite waard. De connectie tussen de Friezen en de Scandinaviërs is zo overduidelijk. Zou daarom mijn fascinatie met die landen zo groot zijn? Tóch Vikingbloed in de aderen??? Wie weet! Hieronder zie je een kaart vanuit Viking perspectief.

                                                                                                                                                                          Bekijk de wereld met Vikingogen

Vikingen kregen hun naam doordat ze "op Viking gingen". Dat betekende dat ze op rooftocht gingen naar andere landen. Ook naar Frisia. Het gebied dat in rood aangegeven is op de kaart. Dit alles gebeurde zo rond het jaar 810 na Christus. Het is zo bijzonder om te zien wat er nog allemaal boven de grond is gekomen in Friesland met een duidelijke link naar deze periode. Munten, speerpunten, skeletten, aardewerk, glaswerk en zaken die als ruilmiddelen werden gebruikt bijvoorbeeld kralen en goud.

                                                                                                                               

                                                                

We hadden ook nog tijd om heerlijk door de stad te wandelen. Nog geen restricties ivm Covid19 of dat het slecht weer was. Leeuwarden heeft veel te bieden. De straatjes waar ik vroeger doorheen fietste blijken mooie oude straten te zijn met mooie panden die meer dan de moeite waard zijn.


                                    


Ook gingen we langs bij Nørd in de St. Jacobsstraat. Zo'n leuke winkel met mooie (Scandinavische) hebbedingen. De eigenaar was degene die mij in augustus attent maakte op de Viking tentoonstelling. Dochter A. had toen een mooie poster gezien die we later wel zouden kopen. Je raadt het al, vergeten. Mooie reden om naar binnen te lopen. Je kunt er ook koffie drinken met iets lekkers erbij. Vriendelijke ontvangst en natuurlijk kochten we de vergeten poster.


                                                        


Ook al wonen we nu een flink stuk rijden van Leeuwarden, we gaan zeker terug. Het Prinsessenhof, keramiekmuseum, staat nog hoog op de lijst. www.princessehof.nl/ In combinatie met een familiebezoek is het altijd een goed idee!