Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Hygge

Een dag om Hygge onder de aandacht te brengen. Hoe bijzonder is dat. Vorig jaar schreef ik er ook al een stukje over. Een gevoel dat verder gaat dan het aanschaffen van spullen met hygge erop geschreven. Natuurlijk is het mooi om deze spullen te zien en misschien ook wel om aan te schaffen. Maar het gevoel van hygge heeft de aankoop van zulke artikelen niet nodig. Samen of alleen genieten van het moment, de rust of juist het mooie gesprek. Daar draait het om. Zoals vriendin Isabel van www.sensesofsook.nl/ het zei deze week, het zit in het DNA van de Denen. Isabel is zelf Deense, je kunt haar verhaal lezen op haar website. Het zit er ook niet in dat het gebonden is aan een bepaald tijdstip. Het is een gevoel dat je krijgt wanneer het gewoon klopt. Dat kan zijn wanneer je alleen bent of in gezelschap.

Wat wel vaak een onderdeel is van een hyggelig moment is lekker eten. Een broodje, stukje cake of een maaltijd. Met aandacht klaargemaakt en met aandacht gegeten. Mijn eerdere blog ging over de fastelavnsboller die met een niet kneden deeg zijn gemaakt. Die stonden al zo lang op mijn "te bakken lijstje". Omdat we nu niet meer met zes maar met drie thuis zijn werd de hoeveelheid deeg en dus ook het aantal bolletjes mij echt te veel. Het zal ook opgegeten moeten worden. Het deeg deelde ik daarom in twee stukken. Het ene deel werd omgetoverd tot bolletjes en het andere deel verwerkte ik tot appel/kaneel broodjes. Ook naar het recept van Ina matpaabordet.no/2016/10/14/kanelsnurrer-med-eplefyll/. Het feit dat ik ook niet genoeg ingrediënten had om alleen een kaneelvulling te maken deed mij zoeken naar een andere oplossing. Deze met stukjes appel is gewoon heerlijk!

Het recept uit mijn eerdere blogpost gecombineerd met onderstaande vulling. Ik geef je het recept voor het geheel. Mocht je beide willen maken dan deel je dit recept door twee en maak je van beide minder. Het deeg is, zoals eerder aangegeven, ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. Ideaal voor wanneer je iedere dag verse broodjes wilt bakken.


Oventemperatuur 180 graden.

Voor de appelvulling:

4 appels, bv Jonagold (zurige, vaste appels zijn het lekkerst)

1 eetlepel boter/margarine

2 eetlepels bruine basterd suiker

2 theelepels kaneel


Glazuur:

100 gram poedersuiker

melkSchil de appels, verwijder het klokhuis en deel de appels in kleine stukjes van ong. 1 cm. Probeer om ze hetzelfde formaat te snijden, dan worden ze allemaal tegelijk gaar. Smelt de boter in een pan en doe de appels er in. Strooi de suiker en het kaneel erover en meng goed. Laat ze zachtjes koken terwijl je af en toe roert tot gaar maar nog wel heel. Wanneer er te veel vocht in zit dan kook je ze door totdat het meeste vocht verdampt is. Laat helemaal afkoelen. Mocht je het lekker vinden dan kun je er ook nog een handvol geweekte rozijnen bij doen of gehakte amandelen.

Rol het deeg uit tot een lap van 30x50 cm. (halve recept geeft gehalveerde afmetingen!) Verdeel de appelvulling over het deeg en rol op vanaf de lange kant. Snijdt in ongeveer 6 stukken en leg ze met de snijkant naar boven op een bakplaat waarop bakpapier ligt. Bestrijk de broodjes met losgeklopt ei of koffiemelk. Bak ze in de oven op 180 graden tot goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Check af en toe, tijd kan per oven verschillen. Haal ze uit de oven en laat afkoelen en eet ze lauwwarm of koud. Versier eventueel met glazuur. Roer hiervoor de poedersuiker met een heel klein beetje melk tot een dik glazuur.

Deze vulling past ook heel goed bij het recept van de kanelsnegle dat ik eerder deelde.

Velbekomme!