Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Linzen bolognese

Al heel lang eet ik vegetarisch met af en toe een stukje vis. In de periode dat ik geen vlees meer ging eten waren vleesvervangers echt niet lekker. Herinner me nog soja blokjes die regelrecht uit een hondenvoer zak leken te komen. Ook was uit eten gaan of bij iemand eten niet altijd een groot succes. Gaf altijd aan dat er niet voor mij iets “bijzonders” op tafel hoefde te staan. ( doe ik nog steeds) Wanneer er maar iets is zonder vlees. Bv een salade waarbij een keuze voor vlees/kip toevoegen is. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop vleesvervangers te koop en veel recepten die super smakelijk zijn.


Een bolognese voor bij de pasta is in principe een vleessaus. Ik maakte hem zelf ook al eens met “nep gehakt”. Smaakt prima en heeft een goede eiwitwaarde en verzadiging. Kortgeleden was ik weer aan het zoeken op het net naar een andere variant. De linzenbolognese. Trof er vele recepten aan maar daarvoor moest je bijna eergister opstaan om het te maken. Maar de aanhouder wint. Ik vond een heerlijk makkelijk recept met als basis dus linzen. Oorsprong van dit recept is Deens. vond het op de site van DR1, de Deense tv zender. De chef is Jesper Vollmer, vroeger chef voor het Deense koningshuis. www.dr.dk/mad/opskrift/vegetarisk-pastaret-klassisk-kodsauce-uden-kod Dit recept is niet alleen vegetarisch maar ook vegan wanneer je er geen “gewone kaas” over raspt.We hebben gesmuld!


Het recept voor 4 personen is als volgt:

250 gram rode, groene of bruine linzen (dit vervangt 500 gram gehakt)

1 ui

1 wortel

4 teentjes knoflook

1 eetlepel olijfolie

1 blikje tomatenblokjes

1 eetlepel tomatenpuree (uit tube, heel makkelijk)

1 mespunt peper

1 theelepel oregano (basilicum)

2 dl water of bouillon


  • Snij de ui, wortel, knoflook en eventueel andere groente die je nog hebt fijn.
  • Warm de olijfolie op in een pan en bak de groenten licht aan, laat niet bruin worden. Voeg de linzen toe en roer goed.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en laat het minstens 45 minuten koken. Anders worden de linzen niet zacht.
  • Omdat de linzen hun eigen gewicht in vocht absorberen voeg je af en toe een scheutje water toe zodat het niet aanbrandt. Liever iets te veel zodat je dat weer kunt laten verdampen dan te droog. Wanner gaar, breng op smaak met zout, peper en kruiden.


Serveer met (volkoren) pasta, Parmezaanse kaas en een lekkere salade.

Vegan alternatief: gistvlokken in plaats van kaas.