Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Tosca cake

Deze cake stond al zo lang op mijn lijstje. Alleen al door het lezen van het recept kon ik me voorstellen hoe lekker deze zou smaken. Knapperig gekarameliseerd amandelschaafsel boven op een zachte vanille cake. Dat kan toch niet anders zijn dan lekker. Het recept is van oorsprong Zweeds. Ik las dat het in Finland ook veel wordt gegeten. De oorsprong is verder niet geheel duidelijk. Misschien is de cake genoemd naar Tosca van Puccini. Daar vond ik verder geen verdere verwijzingen naar. Hoe het ook is, om iets te bakken voor Valentijn haalde ik de hartvorm weer uit de kast en maakte deze cake. Want het hoeft natuurlijk niet altijd met roze of mierzoet te zijn. Dat het verder Valentijn is, is een mooie aanleiding om de keuken in te gaan. Alhoewel, koken/bakken doe ik altijd met liefde. Het is voor mij geen straf om eten te maken. De voorbereiding, het koken en eten zijn een mooie bezigheid op zich. Enne, die vorm, iedere springvorm is natuurlijk bruikbaar.

Voor 6 tot 8 personen een heel groot stuk.

Ingrediënten:

Cake:

4 eieren

170 gram suiker

2 dl slagroom, ongeklopt

100 gram ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld

2 theelepels vanille suiker/extract

2 theelepels bakpoeder

260 gram bloem

Tosca vulling:

75 gram ongezouten boter

75 gram suiker

0,5 dl slagroom, ongeklopt

25 gram bloem

75 gram amandelschaafsel

Springvorm van 29 cm

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius

Doe de eieren en suiker in een kom en klop tot schuimig en lichtgeel met een mixer. Dit kan wel 10 minuten duren. Het mengsel moet schuimig zijn en in volume verdubbeld.

Voeg de slagroom, gesmolten boter en vanille extract/suiker toe en meng het voorzichtig door elkaar.

In een andere kom zeef je de bloem en het bakpoeder en roer het daarna voorzichtig door het eimengsel.

Doe het beslag in een met bakpapier bekleedde/ingevette springvorm en bak in de midden van de oven ongeveer 30-35 minuten. Liever 5 minuten korter dan te lang.

Maak ondertussen de Tosca vulling door alle ingrediënten in een pannetje op een middelhoog vuur te verwarmen en wanneer de boter gesmolten is kort aan de kook te brengen. Haal dan van de warmtebron af.

De cake uit de oven halen na de baktijd en de Tosca vulling regelmatig over de bovenkant verdelen en nog 10-15 minuten bakken totdat de bovenkant licht gekarameliseerd en lichtbruin geworden is. Laat afkoelen en serveer met licht opgeklopte (on) gezoete slagroom.

Velbekomme!