Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Naanbrood

Deelde ik laatst al een recept voor wraps/pannenbrood met jullie, nu heb ik er weer eentje. Het is toch super dat je op zo’n gemakkelijke manier een broodsoort kunt bakken zonder dat het je al te veel moeite kost. Karoline’s køkken, onderdeel van Arla, www.arla.dk/opskrifter/indisk-naanbrod/ is echt een uitkomst voor mij. De dames die de gerechten ontwikkelen doen dit met enorm veel passie en met aandacht voor het verminderen van voedselverspilling. Past perfect in de manier waarop ik graag met eten omga. Het liefst eten van het seizoen, op een gezonde manier klaargemaakt.


Deze naanbroodjes doen het prima bij soep, curry’s of bij een borrelplank met een lekkere dip. (bijvoorbeeld mango chutney) Het originele recept was zonder toevoeging van een extra smaakmaker. Bij de naanbroden die je in de winkel kunt kopen zitten er vaak nigella zaadjes op/in. Dat ziet er niet alleen lekker uit maar geeft ook een extra smaak. Ooit kocht ik ze in Denemarken, waar anders, heb er wat door het deeg gestrooid. Mocht je bv sesamzaadjes hebben dan kunnen die er ook door/op. Zelf dacht ik er aan om een volgende keer een teentje knoflook uit de pers erdoor te doen. Gewoon even een experimentje. Dat vind ik zo leuk aan koken. Je begint met de basis en dan breid je al doende de variaties uit. Hieronder volgt het recept:


Voor 6 stuks is het volgende nodig:

350 gram tarwebloem

1 eetlepel (!) bakpoeder

1 eetlepel suiker

1 theelepel grof zout (fijn zout kan ook)

1 1/5 dl water

1 dl magere kwark (ik had alleen Skyr in huis, werkte prima)

25 gram gesmolten (plantaardige) boter


Sådan gør du: (Zo maak je het)

  • Meng meel, bakpoeder, suiker en out samen in een schaal. (bewaar een beetje van het meel)
  • Voeg water, kwark en gesmolten boter doe en maak het tot een deeg, gebruik hiervoor bv je mixer met deeghaken. Voeg eventueel nog de rest van het meel toe. Laat 10 minuten op het aanrecht staan.
  • Deel het deeg in 6 stukken en vorm ze tot ronde platte broodjes op het aanrecht. Gebruik eventueel wat extra meel (niet te veel) om het kleven tegen te gaan. Gewoon wat uitdrukken met je handen.
  • Bak de broodjes in een koekenpan op een middelmatig vuur in ongeveer 3 tot 4 minuten. Regelmatig keren. Ze zijn klaar wanneer er donkerbruine vlekjes op het brood komen. Pak ze in aluminiumfolie om warm te houden. Serveer bij je maaltijd.


Tip: Je kunt de broodjes ook van tevoren bakken. Verwarm ze dan weer even in een koekenpan of broodrooster. Serveer direct.

Tip 2: Tijdens het bakken zal er wat losse bloem in de pan komen. Dit verbrandt snel. Maak tussendoor de koekenpan schoon met een prop keukenpapier.

Tip 3: Een deel van het bloem kun je vervangen door volkorenmeel. Ik gebruikte 80 gram volkorenmeel deze keer. Dus 80 gr volkoren aanvullen met 270 gr bloem = 350 gr.

Velbekomme!