Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Chocoladecake dag

Chocoladecake dag! Dit is een verslavend lekker taartje/cake. Klein en zo lekker. Misschien ook maar goed dat het een recept is voor een minivorm want je eet er zo wat van op. Ik gebruikte een mini springvorm van 16 centimeter. Deze zijn vaak te koop bij de discount supers zoals Aldi en Lidl. Nu bij ons de meeste kinderen uit huis zijn is het een handig formaat voor een weekend baksel voor drie. Vaak is het zo dat niet de grootte van de punt iets uitmaakt voor mij. Het plezier van het bakken, bezig zijn en dan ook nog en mooi resultaat maakt mij iedere keer weer blij. Zeker wanneer ik dan ook nog mooie foto’s kan maken en het op mijn website kan zetten. Dus nogmaals, deze is lekker!


Het volgende is nodig:

1 springvorm van 16 cm doorsnede

Vel bakpapier

Voor ongeveer 8 personen


Ingrediënten:

100 gram boter

2 eetlepels cacaopoeder (ongezoet, bv van Droste/Van Houten)

75 gram pure chocolade met een cacaopercentage van 70/85%

170 gram suiker

90 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

2 eieren


Zo maak je het:

Smelt de boter, cacaopoeder en chocolade au bain marie*

Meng alle droge ingrediënten in een kom

Meng de droge ingrediënten met de boter en de chocolade

Meng de twee eieren stuk voor stuk door het beslag. Giet het beslag in een ronde vorm, voorzien van bakpapier

Plaats de vorm in het midden van de oven. Bak de cake ca. 15 minuten op 175 graden Celsius


Laat compleet afkoelen, snijd in punten en serveer. Gekoeld bewaren. Smaakt het lekkerst koud.


Smaakt heerlijk bij de koffie/thee maar ook als dessert met lekker veel (vers) fruit en een lepel crème fraîche erbij. Eventueel nog met een zeefje cacaopoeder over de bovenkant strooien voor een nog intensere cacao smaak.


*Au bain-marie: is het in of boven een waterbad (warm of koud) plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen. De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt. Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 100°C.