Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Ze vliegen als.......

Het was vrijdag 17 januari volkoren dag. Daar kwam ik dus even wat te laat achter. Maar niet getreurd, want een lekker bolletje smaakt altijd of het nu volkoren dag is of niet. Ik bak echt graag. Het lukt me nu niet om allerlei halsbrekende toeren uit te halen in de keuken dus ik ga wel voor makkelijk. De keukenmachine deed het zware kneed werk en ik hoefde alleen maar te wachten….. daar wordt ik ondertussen heel goed in! Je zou kunnen zeggen broodbakken is ook een soort van mindfulness oefening. Wachten voor het lekkerste resultaat, deeg laat zich niet haasten. Het heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Hetzelfde wat bij ons zo belangrijk is. Gelukkig vond ik ook deze keer weer een super simpel recept. Bij de super aardige en creatieve Maria Vestergaard. Met haar gezinnetje met 3 kleine kinderen zijn dit soort recepten een uitkomst.mariavestergaard.dk/grovboller-opskrift-paa-sunde-boller/ De Deense cultuur kent zo veel meer brood bak tradities dan wat wij hier hebben in Nederland. Het aanbod van verschillende, bijzondere, meelsoorten is dan ook een snoepwinkel gelijk. Wanneer we in Denemarken zijn dan gaan er echt de nodige kilo’s mee naar huis. Alle gaatjes in de auto worden volgestopt met pakken meel en andere lekkernijen die we in Nederland niet (of heel moeilijk) kunnen krijgen.

Dit was de eerste keer dat ik deze bolletjes heb gemaakt. Ik ga ze zeker nog eens maken en variëren met wat er in het deeg komt en wat er op het broodje voor strooisel gaat.


Het volgende recept is ook wanneer je geen bakfanaat/enthousiast bent heel goed te doen. Heb je geen keukenmachine die het kneedwerk voor je doet dan moet je wel even door kneden. Ongeveer 10 minuten, goed voor je armspieren.

De ingrediënten voor 12-14 bolletjes:

25 gram verse gist of 10 gram droge gist (zakjes uit de supermarkt)

1 theelepel zout

5 dl lauwwarm water (niet te warm, dat doodt de gist)

1 theelepel honing (zorgt er voor dat het gist zich ontwikkelt)

100 gram volkorenmeel

100 gram havervlokken (geen instant haver)

450 bloem

Ei om te bestrijken

Bestrooi met havervlokken of pitjes/zaadjes naar keuze

  • Los het gist op in het lauwwarme water en voeg honing en zout toe
  • Voeg de havervlokken en het volkorenmail toe
  • Beetje voor beetje de bloem er door mengen en kneed goed door. Ca. 10 minuten. Je kunt dit ook in een keukenmachine doen. Op gemiddelde snelheid 10 minuten laten draaien
  • Laat het deeg op een warme plek 60 minuten rijzen
  • Vorm bolletjes met twee eetlepels en plaats ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat
  • Bestrijk met losgeklopt ei en bestrooi met havervlokken of andere strooisels naar keuze
  • Laat de bolletjes nu nog 30 minuten rijzen
  • Bak de bolletjes in de oven op 200 graden warme lucht ongeveer 10/15 minuten
  • Gewone oven 220 graden

  • Tips: Rijzen van deeg gaat het beste door het deeg in een warme en vochtige plek te plaatsen. Ik verwarm de oven altijd even voor tot ongeveer 40 graden en laat een beetje afkoelen. Zet de bak met deeg in de oven afgedekt met een vochtige theedoek. Doe de deur weer dicht en laat het lampje aan. Perfecte plek. Ook bij dit recept de tweede rijs de bakplaten met de bolletjes in de oven gezet. Zonder af te dekken ging het echt goed. Probeer wat voor jou het beste werkt.