Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Santa Lucia

Ongeveer 16 jaar geleden waren wij in Stockholm. En we hadden geluk. Het was 13 december, St Lucia! Hadden er wel eens van gehoord maar nog nooit bewust iets mee gedaan of ervaren. Wat een geluk dat we een plekje konden bemachtigen tijdens een kerkdienst waarbij we van dichtbij konden ervaren waar het om ging. Het licht in de duisternis. De kaarsenkroon op het hoofd van het gekozen meisje, de liederen die gezongen werden, het was zo geweldig en emotioneel om te ervaren.


In het hotel waar wij verbleven stonden er de hele dag door pepparkakor en lussekatter (saffraanbroodjes) voor ons en de andere gasten klaar. Ook een alcoholvrije variant van de gløgg. Wat een bijzondere tijd was dat.


Deze ervaring is mij altijd bijgebleven. Toen ik op een gegeven moment een recept van deze heerlijke broodjes tegenkwam moesten ze natuurlijk gebakken worden. Graag deel ik met jullie dit recept dat oorspronkelijk van Karoline’s Køkken komt. Zoals jullie op de foto kunnen zien komen er verschillende vormen voor van deze luciabroodjes. De bekendste is de S. De overige vormen zijn de kerstbok, de lussekatt (twee keer een krul met de ruggen tegen elkaar) en de Julvagn, eensoort van "ster" van twee keer een S. In Zweden heet de S ook wel Julgalt, een gelijkenis met een varkensstaartje is wat ik als verklaring kon vinden.


Voor ca 12 stuks


Ingrediënten:

75 gram boter

1 ½ dl melk

25 gram verse gist of 10 gram droge gist

1 theelepel suiker

¼ theelepel saffraandraadjes

1 ei

½ theelepel grof zout. Bij fijn zout iets minder gebruiken

400 gram bloem

Geklopt ei om voor het bakken de broodjes te bestrijken


Versiering: rozijnen/krenten

Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. (hete lucht 10% minder)


Zo doe je het:

  • Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe
  • Doe de warme (niet koken) boter en melk in een kom en roer de gist door dit mengsel.
  • Maak de suiker met de saffraandraadjes in een vijzel (of gelijkend) fijn. Roer de “saffraansuiker” door het melkmengsel samen met de overige ingrediënten, houdt wat meel achter voor later gebruik.
  • Meng het deeg goed door elkaar met een lepel.
  • Dek de schaal af met bv een deksel, of een stukje plastic. Zet het op een warme plek om een half uur te rijzen.
  • Na het half uur haal je het deeg uit de kom en kneedt het goed door op een met bloem bestoven werkvlak. Gebruik eventueel nog wat van het achtergehouden meel. Deel het deeg in 12 stukjes. Rol deze uit tot 12 vingerdikke “worstjes” die je vormt tot een S. Leg deze broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en laat nog 15 minuten narijzen.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en druk in de krul van de S een rozijn/krent.
  • Bak de broodjes 12 minuten in de oven.


Laat afkoelen. Besmeer de broodjes met boter of eet ze zoals ze zijn.

bron: Karoline's Køkken www.arla.dk/opskrifter/luciabrod/