Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Chocolade en kaarslicht

Soms is het een last maar meestal een lust, Social Media. Hoe mooi zijn de contacten die we met elkaar kunnen leggen. Het delen van onze passies op vele gebieden. Voor mij ook een zoektocht naar het Scandinavische waar ik zo blij van wordt op het gebied van wonen, leven, eten en creatief zijn. Deze zaken komen zo mooi bij elkaar in het volgende dat ik graag met jullie deel.


Een poos geleden kwam ik op de website van Mat Paa Bordet van de Noorse Ina Janine Johnsen. matpaabordet.no/ Met de kennis die ik heb van de Deense taal kan ik mij aardig redden met het lezen van de recepten die zij publiceert. Omdat ik zo veel lekkers daarvan heb gemaakt en graag wilde delen heb ik haar gevraagd of dat mocht. En het mocht! Daarom zie je ook altijd dat ik haar naam/accountnaam vermeld bij de recepten die van haar hand zijn. Ook plaats ik een link naar het originele recept. Het leuke is om het te vertalen en dan mijn ervaring erbij te plaatsen. Zo ook met het recept van deze Sjokoladekake. matpaabordet.no/2018/06/12/alt-i-en-gryte-sjokoladekake/Een heel bijzondere bereiding in een pan. Je begint op het fornuis en eindigt in de oven.


Ook heb ik een bijzonder contact gekregen met Ester en Erik, kaarsenmakers uit Denemarken. www.ester-erik.dk/da-DK/forside.aspx Hun kaarsen zijn zo bijzonder. Jullie zagen ze al vaak bij mij voorbijkomen. Hoe leuk is het om deze twee mooie, en lekkere, zaken te combineren. Uit Denemarken ontving ik de mooiste kaarsen in prachtige kleuren. De vorm van de kaarsen en de kaarsenstanders is eenvoudig en mooi, passend in ieder interieur. Ze vroegen welke kleuren wil je. Een saffraangele die wilde ik in ieder geval. Wat een verrassing toen ik de dozen opende en zulke mooie rode, paars en roze kleurige zag. (en ja, die saffraangele ook ;) ) De combinatie met het intens bruine van de sjokoladekake is mooi warm en passend bij deze tijd van het jaar. En dan komt ook mijn passie voor fotografie van pas. Heerlijk bezig zijn …. Schuiven, wel of niet erbij …… het oog wil natuurlijk ook wat.


Het recept van de cake van Ina Janine Johnsen is als volgt:


Sjokoladekake


200 gram boter of margarine

40 gram cacao poeder (ongezoet)

½ theelepel zout

250 ml water

250 gram bloem

250 gram suiker

1 ½ theelepel dubbelkoolzure soda (baking soda)

2 eieren

125 room (slagroom)


Sjokoladeglasur

25 ml vloeibare margarine

25 ml melk

1 ½ eetlepel cacao poeder (ongezoet)

Ongeveer 75 gram poedersuiker (dikker of dunner, de hoeveelheid poedersuiker bepaalt)


En zo maak je het:

Zet de oven aan op 175 graden celsius

  • Beboter een bakvorm. (Ik gebruikte een tulband, die moet ik idd heel goed insmeren anders blijft de cake erin hangen. Je kunt ook een rechte cakevorm gebruiken. Wanneer de inhoud ongeveer 2 liter is dan is het goed. Bakpapier is bij een rechte vorm natuurlijk ook mogelijk. Na het beboteren bestuif je de vorm met cacaopoeder. En wat een geluk, het werkte perfect!)
  • Doe de boter of margarine, cacao, zout en water in een grote pan en laat het aan de kook komen. Roer totdat de boter gesmolten is.
  • Neem de pan van het vuur en roer de bloem, suiker en de dubbelkoolzure soda erdoor.
  • Roer daarna de eieren en de slagroom erdoor.
  • Giet het deeg in de vorm en plaats het op een rooster in de voorverwarmde oven.
  • Bak ongeveer 45 minuten. Dit is afhankelijk van de vorm die je hebt gebruikt. Prik tegen het einde van de baktijd met een breinaald of satéprikker in de cake. Komt die er schoon uit dan is de cake klaar.
  • Laat de cake enige tijd in de vorm afkoelen en stort daarna op een rooster. Laat compleet afkoelen.
  • Is de cake afgekoeld dan roer je alle ingrediënten van het glazuur door elkaar en giet/lepel je over je cake. Eventueel nog versieren met eetbare glitter of andere strooisels.


Wij aten de cake met een flinke schep crème fraîche, gewoonte overgenomen uit Denemarken. Maar hij smaakt ook heerlijk met een bolletje vanille-ijs. Of slagroom…. Of fruit……Velbekomme, of zoals Ina het zegt: Håper det smaker!Bron: Mat paa Bordet

Samenwerking met Ester & Erik (raadpleeg hun website voor de verkoopadressen)

Achtergrond: Photostyling Background, photostylingbackground.com/?aff=6