Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Doe maar een kookboekje

Zoals bekend kook ik graag. Maar ook wel eens niet. Het is hier echt niet iedere dag hogeschool koken. Sterker nog, wanneer ik mijn werkdagen heb dan is het vaak een roerbakgerecht met veel groente, rijst en iets vegetarisch en wat vlees voor wie dat wil. Ook vind ik het makkelijk om bijvoorbeeld pastasauzen in te vriezen. Dan staat het eten helemaal snel op tafel. Voor alle andere momenten raadpleeg ik mijn kookboeken. Of ik lees ze alsof ze een roman zijn. Tijdens onze vakanties in Denemarken is die liefde voor het koken “op zijn Deens” gegroeid. Eerst is het raar dat gele goedje op je friet (remoulade), dat desem roggebrood was ook wennen. Langzamerhand, jaar na jaar, toen we de taal en de gewoontes en geschiedenis van het land en zijn bewoners steeds beter leerden kennen gingen we de andere smaken en het aanbod steeds meer waarderen en zelfs missen wanneer we thuis waren.

We komen al meer dan 30 jaar in Denemarken. Hebben de veranderingen op het gebied van eten en uit eten gaan van dichtbij meegemaakt. Nu is het voor ons een eten walhalla. Het aanbod, de variatie en de land gebonden tradities en eetgewoonten doen mijn hart, en dat van de familie, sneller kloppen.

Het was voor mij dan ook logisch dat, toen ik de taal meer en meer ging beheersen, er kooktijdschriften en kookboeken aangeschaft werden. Een soort van snoepjes winkel waar ik uit mocht en kon kiezen. Zoals eerder gezegd, ik lees ze als een roman. Proef in mijn gedachten de smaken die gecombineerd worden. Het was ook goed om de taal beter te leren, woordenboek erbij en nieuwe woorden leren.

Thuis blijft de kriebel om meer informatie komen. Gelukkig is er het internet, met onder iedere zoekopdracht meer en meer input. Hoe leuk ook dat je de boeken naar je eigen smaak kunt vinden en kopen.

Er zijn er een paar in het Nederlands uitgegeven, ik kocht er ook die vertaald waren in het Engels. Of door Scandinavische (kook)boekenschrijfsters in het Engels geschreven. Wat ook zo leuk is, die boeken zijn nooit alleen maar kookboeken. Ze geven ook een inzicht hoe bijvoorbeeld de jaarvieringen gedaan worden. De tradities bij Kerst en Pasen. En andere belangrijke dagen door het jaar heen. Door het eten leer je dus ook meer over de mensen en het land.

Als extra wil ik nog vermelden dat ik niet gesponsord word door wie dan ook. De boeken zijn door mij zelf gekocht of heb ik cadeau gekregen.

Het leek me leuk om enkele van de boeken hier met jullie te delen. Voor eventueel op je verlanglijstje of gewoon voor de leuk.

In het Nederlands heb ik de volgende boeken:

De Nordic Kitchen van Claus Meyer. Deze kocht ik in oktober 2019 bij boekenvoordeel. Claus Meyer is een van de ondertekenaars en initiatiefnemers van NOMA, Nordisk Mad. Dit is een boek met veel vlees/kip gerechten met een rustieke uitstraling. Ingedeeld in seizoenen. Echt een aanrader om even in te kijken en misschien wel te kopen. Een voordelige aankoop.

Het Scandinavisch kookboek van Trine Hahnemann. Prachtige foto’s en fijne recepten. Was mijn eerste kookboek op dit gebied. Inmiddels heeft Trine vele meer geschreven. Haar boeken kun je bij de online boekenwinkels krijgen of bestellen in de boekenwinkel. Van haar heb ik ook het boek Scandinavian baking in het Engels, echt een mooi boek voor bakfanaten! Lekkere recepten voor het zelf bakken van brood.

In het Nederlands heb ik ook allerlei boeken/boekjes van IKEA. Jazeker, die gebruiken daarin soms de ingrediënten uit hun eigen food afdeling of het zijn recepten met ingrediënten die je overal kunt krijgen.

In het Engels heb ik boeken van:

Brontë Aurell; The Essence of Hygge; Scandikitchen Summer; ze heeft meerdere boeken uitgebracht, soms kan ik me inhouden ;) Ze schreef ook het boek Nørth, geen recepten maar veel mooie informatie over Scandinavië.

Signe Johansen; How to Hygge, The Secrets of Nordic Living. Dit is een prachtig lifestyle boek.

Miisa Mink; Nordic Bakery cookbook. Dit laatste heb ik zelf in het Deens maar is goed verkrijgbaar in het Engels.

Trine Hahnemann; Scandinavian Christmas en Scandinavian Baking. Inmiddels heeft ze nog meer boeken uitgebracht in het Engels. Kan niet wachten om ze eens in mijn handen te hebben en me te laten inspireren.

In het Deens bijna alles van Sif Orellana. Zo veel heerlijke simpele recepten. En mooie foto’s om van te watertanden. Altijd meer dan een recepten verzameling. Ook leuke DIY’s voor feestelijke gelegenheden of seizoen inspiratie.

Van de Deense meelproducent Amo superfijne kookboeken. Helaas kunnen wij niet alle meelsoorten in Nederland kopen. Maar ik kom een heel eind.

Wat een super geluk dat ik in de zomer van dit jaar een mooi vegetarisch kookboek van Karoline’s Kœkken, onderdeel van Arla.dk mocht ontvangen. Als dank voor het zo vaak koken van hun recepten. Nederlandstalige recepten kun je ook vinden op de site van Arla.nl.

Genoemde auteurs zijn ook allemaal te vinden op Instagram en Facebook. Check ook eens hun websites. Er is zo veel moois te vinden. Laat je inspireren want wanneer je een favoriet recept gevonden hebt voel je weer even in je favoriete vakantieland.

p.s. in verband met auteursrecht is het niet toegestaan om foto’s over te nemen en te plaatsen uit deze boeken.