Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Kardemomcake

De afgelopen jaren heb ik veel Scandinavische recepten gebakken met kardemom. Een specerij dat van oorsprong helemaal niet voorkomt in de Scandinavische landen maar wel een heel belangrijke rol speelt in de keuken. Waar komt dat vandaan? Dat was de vraag die mij bezig hield doen ik deze kardemomcake ging bakken. Het is een specifieke smaak, die sommigen doet denken aan afwasmiddel en anderen terugbrengt naar de vakantie die ze in Scandinavië doorbrachten. Eigenlijk net zoals bij koriander, je houdt ervan of niet. Dat was even zoeken maar toch vond ik informatie die duidelijkheid gaf.


Op de site: www.ozy.com. Vond ik een goed verhaal. Dat verhaal gaat als volgt. Hoewel vele verhalen de ronde doen over de Vikingen die op hun reizen de kardemom gevonden hadden en mee terug naar huis namen, bleek het toch anders te zijn. De geschiedenis gaat terug naar de 8e eeuw. De Moren die een belangrijke invloed hadden in Europa brachten de specerij mee. Vijfhonderd jaar later was het een Deense monnik die kardemom noemde in zijn kookboek. De vroegst mogelijke bron dus van het gebruik in de Scandinavische keuken. In dit kookboek stonden veel recepten die deden denken aan de Moorse gerechten. Dat in Scandinavië het gebruik zo verankerd is denkt men te kunnen herleiden naar het feit dat de landen aan de rand van Europa liggen. De invloeden waren beperkt en men hield langer vast aan het eetpatroon zoals men gewend was. Het kan dus een poos duren voordat men gewend is aan andere invloeden op de eetcultuur. Zelfs nu, met vluchtelingen komende uit oosterse culturen, worden de gerechten/eetgewoontes die zij met zich meebrengen aangepast aan het land waar zij zich vestigen.


Dit soort verhalen en geschiedenis vind ik zo leuk om uit te vogelen. Waarom is het zoals het is. Het gemak waarmee allerlei ingrediënten nu te koop zijn veranderd onze manier van eten en ook de smaak.


Nu terug naar de kardemomcake. Wanneer je daarop zoekt op het internet dat komt je zo veel soorten en vormen tegen. Het leuke voor mij is om zo dicht mogelijk bij het land van oorsprong te blijven. In dit geval Zweden. Doordat ik het leuk vind om vreemde talen te leren, heb ik ooit een cursus Zweeds gevolgd. Dat ging behoorlijk schuren met het Deens dat ik al langer sprak. En dus chaos in mijn hoofd. Maar het lezen van het Zweeds dat valt reuze mee. Zeker wanneer het recepten betreft. De ingrediënten zijn vaak al duidelijk, zo niet dan is de vertaling vaak snel gevonden. Mijn boekenkast puilt inmiddels uit van de kookboeken. Ook Deense.. Ook heb ik diverse kookboeken in het Engels geschreven door mensen uit Scandinavië. Daar zal ik nog eens een stukje over schrijven. Wat ook altijd leuk is wanneer je in het buitenland bent is om in de supermarkt te kijken naar receptenkaarten. Die zijn gratis en vaak met gerechten die niet moeilijk te maken zijn. De ingrediënten zijn hier ook te krijgen maar klaar gemaakt op een manier die bij je vakantieland past. Het internet is gelukkig ook gewillig. Dit recept vond ik bij lindasbakskola.se/2015/08/31/gammaldags-kardemummakaka/ . Het is een simpel en mega lekker recept. Zoals jullie misschien al in een eerdere post hebben kunnen zien/lezen gebruikte ik de Deense klopper voor het maken ervan. Heb je die niet, gebruik dan een garde of mixer om het geheel te mengen.


Het recept en bereiding zijn als volgt:


Voor ongeveer 12 stukjes heb je nodig:

100 gram boter, gesmolten en afgekoeld

3 dl kristalsuiker

2 theelepels bakpoeder

4 dl bloem

1 ei

1.5 theelepel kardemom, gemalen

2.5 dl karnemelk. Het origineel spreekt over filmjölk, een gefermenteerd Scandinavisch yoghurtproduct. melk kan ook maar een zuur melkproduct maakt de cake minder droog.

Garnering: 2 eetlepels parelsuiker

Springvorm van 23-25 cm doorsnede


Zo doe je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Roer de gesmolten afgekoelde boter en de suiker door elkaar in een kom. Meng het bakpoeder en de bloem en roer het door het botermengsel. Roer tot dat je een mooi glad mengsel hebt.
  • Giet het beslag in een beboterde vorm. Mijn springvorm is ongeveer 23 cm in doorsnede. Je kunt ook bakpapier gebruiken om de vorm te bekleden. Strooi de parelsuiker er over.
  • Bak de cake in het midden van de oven. Bakduur 45 minuten. Prik tegen het einde van de baktijd in de cake om te zien of deze gaar is. Je laat de cake in de vorm afkoelen.Velbekomme!


Filmjölk is een typisch Zweeds melkproduct. Het is een gefermenteerd product dat wordt gemaakt met twee verschillende acidophilus bacteriën. Door deze bacteriën wordt de melk ook goed verdragen door mensen met een lactose intolerantie en heeft het product een fris milde yoghurt smaak. Het product kan