Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Laagjes

Champignon lasagne

Af en toe heb je van die momenten dat je groente in de koelkast hebt wat net niet genoeg is voor drie. (Met zoveel zijn we nog thuis) Eerdere plannen zijn gesneuveld, ingrediënten dus in andere pannen beland dan gedacht. Vaak gebruik ik dan het internet om een recept te vinden, of ik tik het in bij de (Deenstalige) app van Karoline’s kœkken. Je zou ook eens kunnen kijken op de website van Arla Nederland. Hier vind je ook een grote hoeveelheid lekkere recepten. Typ dat wat er nog is in en je krijgt een wereld aan tips. Vaak lukt het niet om ze te maken want dan moet er nog veel meer bij. Dit recept was ook niet helemaal compleet hier in huis. De saus die gebruikt werd, wordt in Nederland niet verkocht. Ook werd er gebruik gemaakt van diepvries spinazie. Ik had, gelukkig, nog een zak verse spinazie. Voor beide vond ik een oplossing. De spinazie heb ik in een hapjespan even in wat boter laten slinken. Niet te hard aanzetten, rustig roeren en blaadjes toevoegen en het slinkt vlot. Daarna uit laten lekken in een vergiet. De saus, dat was makkelijk. Een bechamelsaus maken met boter, bloem en melk. Voeg iets nootmuskaat, peper en zout toe en je hebt een saus die heel veelzijdig is. Het recept volgt ook hieronder.

Laat ik eerst beginnen met de lasagne op zich. Het recept is als volgt:

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius

Vet een ovenschaal van ±5x19x32 in en zet apart

Ingrediënten:

25 gram boter

450 gram champignons gehalveerd of in kwarten gesneden

200 gram fijngesneden gele ui

450 gram ontdooide bladspinazie, goed uitgelekt

½ theelepel geraspte nootmuskaat

1 ½ theelepel grof zout. Dat gebruiken ze in Denemarken vaak. Gebruik je fijn zout, proef dan goed, begin met 1 theelepel

Gemalen peper naar smaak

½ liter bechamelsaus (zie recept hieronder)

10 stuks lasagne bladen (normaal of met spinazie)

75 gram pasta/gratineerkaas of kaas naar keuze

Serveer met brood en een groene salade

Smelt de boter in een hapjespan zonder dat het bruin wordt. Bak de champignons en ui ongeveer 3 minuten. Druk het overtollige vocht uit de spinazie (vergiet). Roer het door het champignon/ui mengsel en voeg nootmsukaat, zout en peper naar smaak toe. Deel dit mengsel in 3 delen. Vet ondertussen een ovenschaal in. Leg 1 deel van het champignonmengsel op de bodem van de vorm. Dek af met 1 ½ dl van de saus. Dek af met de lasagne bladen. Ga door met laagjes maken en sluit af met saus. Bestrooi met de kaas en bak in het midden van een voorverwarmde oven. Ongeveer 35 minuten.

Laat na de baktijd ongeveer 10 minuten staan. Snijdt aan en velbekomme!

Bechamelsaus:

40 gram boter

40 gram bloem

500 ml melk

Snuf (versgeraspte) nootmuskaat

Zout en peper uit de molen

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. (niet bruin laten worden).

Doe de bloem erbij en klop met een garde tot een dik papje. Laat al roerende 2 minuten op een laag vuur garen.

Giet de koelkastkoude melk in scheuten toe. Je moet wel blijven kloppen met de garde zo voorkom je dat er klontjes in komen.

Nu moet je de saus 15 minuten zachtjes laten koken. Roer wel af en toe want anders koekt het snel aan de bodem van de pan. Het mag wel wat een dunne saus blijven. Voeg eventueel nog wat melk toe. Voeg de nootmuskaat, peper en zout toe.

Let op!

Je gebruikt in dit recept op verschillende plekken zout. Dat kan soms net te veel zijn. Blijven proeven, dat is wat ik altijd doe.