Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Æblekage

En dan is je kind alweer een jaar ouder. Wat gaat de tijd toch snel. Zeker wanneer je de herinneringen op bv Facebook te zien krijgt. Tjonge. En zelf natuurlijk ook steeds weer een jaartje erbij. Toch is het goed dat we het ervaren als snel. Wanneer ik het gevoel zou hebben dat de tijd niet zou opschieten dan is er wel degelijk wat aan de hand. En meestal niet in de positieve zin. Terug naar het heden. Blijft leuk, ook wanneer je kinderen al het huis uit zijn om, wanneer het zo uitkomt, thuis verjaardagen te vieren. In de studentenhuizen is daar meestal ook niet veel plek voor. En dan bak ik graag iets lekkers voor bij de koffie. Deze keer een heerlijk zachte appeltaart naar het recept van Karoline’s Kœkken, onderdeel van Arla. De recepten zijn eenvoudig te maken en eigenlijk altijd superlekker. Kan me eerlijk gezegd niet heugen dat ik iets niet lekker vond. Het hele bakken was niet zonder slag of stoot want toen de vorm in de oven stond ontdekte ik dat ik de gesmolten boter vergeten was in het beslag te doen. Tja, toen nog maar snel nog eentje gemaakt. Had per slot van rekening kunnen oefenen met de eerste. Maar, een beslag van ei, suiker, bloem en smaakjes is uiteindelijk niets anders dan de bodems die ik ook wel voor een slagroomtaart maak. (biscuit deeg) Resultaat was dus zo slecht nog niet. Hieronder volgt het goede recept. Enne…. Mocht je net als ik de boter hebben vergeten dan is het nog steeds een heel lekkere taart!

Voor 1 appelcaketaart heb je nodig:

3 eieren

250 gram suiker (kristal)

200 gram boter/margarine, gesmolten

2 theelepels fijn geraspte gember

200 gram bloem

1 ½ theelepel bakpoeder

1 theelepel kardemompoeder (gelijk aan de hoeveelheid van 15 peulen) kun je eventueel ook weglaten, zou je kaneel voor kunnen gebruiken

½ theelepel grof zout. Wanneer je dat niet hebt, gebruik dan een snufje zout of laat het weg.

5 grote rode appels, bv Jonagold

2 eetlepels limoensap

Erbij: ¼ liter slagroom, lobbig geklopt zonder suiker of crème fraîche

Poedersuiker om te garneren

Aan de slag:

Warm de oven voor op 175 graden celsius.

Mix eieren en suiker tot een lichtgeel en luchtig geheel. Voeg de gesmolten boter en gember toe en roer het deeg goed samen. Meng de bloem, bakpoeder, kardemom en zout samen en roer het door het eimengsel. Rasp 2 appels grof en roer door het deeg. Doe het deeg in een beboterde of met bakpapier bekleedde springvorm. (Ongeveer 22 cm in doorsnede) Was rest van de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in hele dunne partjes die je door het limoensap haalt. Steek de appelschijfjes met de schilkant naar boven in het deeg in een mooie ronde vorm. (zie foto) Bak de appeltaart in het midden van de oven op 175 graden gedurende een uur. Prik tegen het einde van de baktijd met een saté prikker of een dunne breinaald in de taart om te zien of deze klaar is. Is de naald schoon, dan is de taart klaar.

Laat afkoelen, bestrooi met poedersuiker en eet met de slagroom of crème fraîche.

Velbekomme!