Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Hurra!

Al twintig jaar vieren ze in Zweden de dag van de kaneelbroodjes. Kanelbullar. De vereniging van thuisbakkers, ja die hebben ze daar, stelde deze dag twintig jaar geleden in. Dan bakken de Zweden er op los. Ook ik doe graag mee. Want of ze nu kanelbulla, kanelsnegl of kaneelbroodje heten, lekker is het altijd. Het gebruik van suiker, kaneel en boter maakt het tot een lekkere traktatie bij koffie, thee of ontbijt. (Ach eigenlijk, de hele dag door)


Er zijn verschillende bereidingsvormen. De vorm waarbij mengen, kneden, rijzen, vormen en weer rijzen en dan bakken allemaal achterelkaar aan komt. En de vorm met koud gerezen deeg. Daar maakte ik ook al eens koelkastdeeg broodjes mee. (recept daarvan deel ik ook nog eens met jullie) Nu ging ik op zoek naar een recept voor de kaneelbroodjes. En….. gevonden! Het maakt het nog makkelijker dan dat het al was. De koelkast doet het werk terwijl jij slaapt. En wat is nou lekkerder dan verse broodjes….. je raadt het al…… nog meer verse broodjes. Hieronder volgt het recept, lees eerst even door tot aan de tips.


Je hebt nodig:

Een rechthoekige bakvorm. Soms noemen ze ze ook wel braadslede met een vel bakpapier.


Voor het kneden, je handen of, helemaal makkelijk, een keukenmachine met deeghaken. Een mixer met deeghaken kan ook.


Voor de broodjes: 12 stuks

Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.


1.5 tot 2 dl melk, dit is afhankelijk van hoe het meel het vocht opneemt. Het deeg moet mooi soepel en veerkrachtig zijn.

15 gram vers gist of 7.5 gram droge gist

2 eieren

50 gram gesmolten boter/margarine

1 theelepel vanillepoeder/suiker/of het merg van een vanillestokje

(eventueel ook nog een theelepel kardemom poeder erbij)

1 theelepel zout

475 gram bloem


Vulling:

100 gram zachte boter/margarine

100 gram suiker

1 eetlepel kaneelpoeder


Zo maak je het:


Roer het gist los in de melk en voeg eieren, gesmolten boter, vanille, kardemom en zout toe. Doe op het laatst de bloem er in en kneed goed tot het deeg is glad en soepel. Meng de boter met de suiker en kaneel voor de vulling.


Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een rechthoek van ca 20x35 cm. Smeer de vulling op het deeg en rol het vanaf de lange kant op tot een rol. Snijd de rol in 12 dikke stukken die je met een paar centimeter ertussen in de met bakpapier bekleedde bakvorm.


Bedek de vorm, ik gebruikte een grote plastic zak, deed die er met veel ruimte erboven vast. Zet de vorm in de koelkast gedurende de nacht.


Volgende dag:

Haal de vorm uit de koelkast en haal de afdekking er af. Laat op het aanrecht staan. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Bak de broodjes in de oven. (let op geen hete lucht gebruiken) Je bakt ze voor ongeveer 20-25 minuten.


Na het bakken en afkoelen kun je ze eventueel versieren met glazuur. Dit maak je door 3 eetlepels poedersuiker met een heel klein beetje water tot een dik vloeibaar glazuur te roeren en er losjes met een lepel in straaltjes erover te verdelen.


Gezellige kaneelbroodjes dag!

Tip:

*Vanillepoeder is in speciaal winkels te koop. Of bij de Makro. Gebruik je vanillesuiker dan kun je zeker 1 zakje suiker toevoegen.

*Dit is ook een fijn recept om als basis te gebruiken om bv pizza broodjes te bakken. Laat dan de vanille en kardemom weg en gebruik als vulling een tomaten saus die je er dun over verdeeld samen met Italiaanse kruiden. Voor het bakken bestrooien met geraspte kaas en bakken zoals boven.

*Of een vulling met kleine stukjes appel in het kaneel/boter/suiker mengsel.

*Wil je de broodjes invriezen doe dan pas glazuur erop wanneer je ze uit de vriezer haalt.

*Versgebakken smaken de broodjes het lekkerst. Wil je ze uit de vriezer gebruiken of een dag later eten, zet even (10 seconden) in de magnetron of piep ze even op in de oven.