Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Zalm en spinazie

Taart met zalm en spinazie

Toen ik dat las dacht ik yesssss…. Die ga ik maken. Maria Vestergaard mariavestergaard.dk/taerte-med-laks-og-spinat/maakte er weer zo’n eentje die je gewoon moet maken. Net bevallen van haar derde kindje weet ze toch recepten te delen die èn gezond èn makkelijk te maken zijn. Ik volg haar graag. Ze blijft zichzelf en de recepten zijn altijd de moeite waard. Omdat ze drie kindjes heeft zijn het ook vaak recepten die kindvriendelijk zijn qua smaak. Dat wil niet zeggen dat wanner je geen kinderen hebt deze recepten te eenvoudig van smaak zijn. Zeker niet. Ik zou zeggen probeer deze heerlijke hartige taart eens. Echt lekker!

Het volgende heb je nodig:

Taartdeeg:

175 gram tarwemeel (bloem)

100 gram boter of margarine

2 eetlepels koud water

½ theelepel zout

Eventueel meel voor het uitrollen van het taartdeeg

Boter/margarine of de vorm mee in te vetten. (of een vel bakpapier om de vorm mee te bekleden of een combinatie van de twee)

Vulling:

3 eieren

3 dl crème fraîche of cottage cheese

1 theelepel zout

½ theelepel nootmuskaat (liefst vers geraspt)

225 gram verse zalm

250 gram ontdooide bladspinazie (gebruik je verse spinazie dan moet je dat eerst even in een pan laten smoren in wat boter, vocht eruit laten lopen!)

100 gram mozzarella

Zo maak je het:

  • Snijd de boter in kleine stukjes en verkruimel het in het meel tot het geraspte kaas lijkt
  • Voeg water en zout toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Voor het kneden en mengen kun je ook een keukenmachine gebruken.
  • Laat het deeg rusten in de koelkast. 20-30 minuten (of 10 minuten in de vriezer
  • Rol het deeg uit met een deegroller (voeg eventueel wat meel toe tegen het plakken) en leg het deeg in de beboterde/bekleedde spring/taartvorm. Je kunt het deeg ook zonder uitrollen in de vorm verdelen. Let er op dat het deeg dan op alle plaatsen dezelfde dikte heeft en goed tegen de zijkanten gedrukt is.
  • Prik, met een vork, gaatjes in de bodem en bak de bodem voor in een oven op 220 graden (gewone oven) voor 10 minuten.

De vulling:

  • Mix eieren, crème fraîche, zout, en nootmuskaat in een schaal en giet het op de voorgebakken bodem. Je kunt de kaas eventueel door het mengsel doen.
  • Snijd de zalm in hapklare stukjes en leg het in de vorm samen met de ontdooide, goed uitgelekte (of even in een pan gestoofde) spinazie.
  • Bak de taart in het midden van de oven op 180 graden voor 40 minuten of tot de taart gaar is en goudkleurig op de bovenkant. Om te controleren steek je een vork in de taart. Wanneer er nog 10 minuten is te gaan van de baktijd kun je de kaas op de bovenkant verdelen. (wanneer deze nog niet in de vulling zit)
  • Laat de taart even afkoelen voor je het serveert. Daardoor stijft de vulling nog wat op.

Velbekomme!

Toen ik het maakte heb ik cottage cheese gebruikt. Dit geeft een frissere smaak aan het geheel. Het smaakte echt heerlijk!