Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Ouderwetse appeltaart

Soms zijn er dagen dat je zo'n bijzondere visite krijgt, dat rechtvaardigt het maken van een heel lekkere appeltaart. Ik bak overigens meestal zelf het lekkers voor bij de koffie. Dat kan van alles zijn. Brownie, chocoladetaart, boterkoek, kaneelbroodjes en ga maar door. Appeltaart had ik lang niet meer gemaakt. Dus aan de slag.


Dacht dat ik alles in huis had. Dat was er ook maar helaas niet in grote overvloed. Appels had ik wel. Heerlijke verse oogst. Dus het werd een fantasierijke appeltaart. De rozijnen bleken op maar wat ik wel had waren walnoten en cranberries. Daar kun je zeker een heerlijke taart mee bakken.


Dus hier is het supermakkelijke recept uit een oud kookboek met vetvlekken overal.


Voor een kleine vorm, 21-24 centimeter is dit meer dan voldoende. Ik heb hem in een grotere vorm gedaan. Toen hield ik helaas niets over om erboven op te doen. Dat heb ik opgelost door zodra de taart klaar was te bestrijken met pruimenjam. Vlak voor het serveren de randen met poedersuiker bestrooien en klaar is de taart!


Voor het deeg:

150 gram bloem

100 gram boter of plantaardige margarine (vast)

75 gram witte of lichte basterdsuiker

Voor de vulling:

500 gram goudreinetten

50 gram rozijnen of cranberries

Hand vol walnoten, iets fijngehakt

Kaneel, gemberpoeder, kardemom, vanille suiker en/of citroenrasp naar smaak

1 eetlepel custardpoeder om het vocht uit de appelen te binden.

(eventueel 4 eetlepels pruimenjam, losroeren in een kommetje)


Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.


Doe de bloem, boter en suiker in een kom. Snijdt de boter met een mes klein. Kneed tot een samenhangend deeg. Of je doet alles in een keukenmachine en draait tot je een bal deeg krijgt. Voeg eventueel iets koud water toe. Bekleed de springvorm met bakpapier of vet goed in met boter. Rol het deeg uit en bekleed de springvorm er mee. Heb je een kleine vorm snijdt dan het overtollige aan de randen er af en gebruik dat om later op de bovenkant te leggen. Gebruik je een grote druk het dan goed aan aan de randen. Zet de vorm in de koelkast (minimaal een half uur of in de vriezer, ongeveer 15/20 minuten)


Snijd de geschilde en van klokhuizen ontdane appels tot blokjes. Vermeng ze met de gewassen rozijnen/cranberries, gehakte walnoten en kruiden/vanillesuiker/citroenrasp naar smaak. Ik gebruik nooit extra suiker in de vulling. Wij houden van een frisse appeltaart, wil je dat wel, voeg dan nu 60 gram suiker toe. Ook de eetlepel custardpoeder roer je er nu doorheen.


Haal de vorm uit de vriezer/koelkast en vul met het appelmengsel. Heb je nog deeg over dan maak je daar nu sliertjes van en leg het op het deeg, of je maakt een bol, rolt het plat en maakt er lange repen van die je op het deeg legt.


Bak de taart ongeveer 1 uur onder het midden van de oven, tot gaar. Merk je dat de bovenkant te donker wordt, leg er dan voor het einde van de baktijd een vel aluminiumfolie er losjes op. Dat voorkomt dat het verder bruint.


Gelijk uit de oven bestrijken met 4 eetlepels losgeroerde pruimenjam wanneer je er geen repen deeg op hebt gelegd. Zet nog even terug in de oven om de jam tussen de appels te laten “smelten”.


Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur en serveer.


Voor de versiering bestrooi ik de randen nog met poedersuiker, dit ziet er mooi uit maar trekt wel snel in. Dus het is echt versiering. Het oog wil ook wat of niet dan.


Wij eten er graag crème fraîche bij, slagroom kan natuurlijk ook. Met of zonder suiker of met iets suiker en kaneel of met vanillesuiker. Alles is mogelijk, laat je fantasie en smaak bepalen wat je erbij wilt doen.


p.s. heb je nog vragen en/of opmerkingen stuur me dan een DM via Instagram.