Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Rollen maar

Vandaag is het opgerolde cake dag. Ja, echt! Vroeger aten we dat als een verwennerij, die zachte, super zoete cakerollen die je nu nog steeds in de supermarkt kunt vinden. Zachte cake, veel crème, jam en super veel poedersuiker of suiker aan de buitenkant. Nog steeds doet me dat denken aan toen ik klein was. Af en toe denk ik, ik koop er eentje. Maar het super zoete staat me toch tegen. Zo’n speciale dag voor een opgerolde cake is natuurlijk bij uitstek de gelegenheid om er zelf een te maken. Nog nooit gedaan, dus weer een nieuwe uitdaging! Voor deze gelegenheid en voor dit seizoen leek mij een roulade met ijs heerlijk. Maar o, wat was het lastig rollen! Gelukkig was het resultaat bij het aansnijden ok. Niet een super mooie spiraal maar wel een rol. En de smaak is heerlijk. Deze kun je natuurlijk het hele jaar door maken. Denk dat deze er ook heel mooi uit ziet met chocolade hulst blaadjes er bovenop en dan als toetje bij de kerst. Of met een scheutje advocaat bij Pasen. (lust ik eigenlijk nu ook wel 😉) Het leek mij echt altijd een onmogelijke opgave om zo’n rol te maken. Ik moet zeggen dat ik voor niks zo bang ben geweest. De truc is om te gaan rollen wanneer het cakedeel nog een beetje warm, dus flexibel, is. Dat is met dit ijs ertussen een hele uitdaging weer maar dat wisten jullie al. Voor wat extra smaak smeerde ik het cakedeel eerst in met een half potje frambozenjam. Dat trekt dan in de cake en geeft echt een lekkere smaak. Je kunt natuurlijk ook een andere ijssoort dan vanille nemen. Wat dacht je van stracciatella, rum rozijnen, chocolade of aardbeienijs. Of wanneer je geen ijs wilt gebruiken, licht of ongezoete slagroom eventueel met een scheut advocaat erdoor. Of geraspte chocolade. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Dit cakedeel is glutenvrij, daarmee kun je ook alle kanten op. Ik zou zeggen geen stress, die heb ik al voor je gehad, en bak eens zo’n rol!

Voor 6-8 personen

De ingrediënten:

3 eieren

100 gram suiker

2 theelepels bakpoeder

30 gram maïzena

15 gram cacao poeder (ongezoet)

50 gram poedersuiker

Vulling:

1 liter vanille ijs (of naar keuze, zie boven)

Half potje frambozenjam (of ander naar je eigen smaak, kan ook zonder)

Warm de oven voor op 200 graden Celsius

Breek de eieren boven een schaal en voeg de suiker toe. Mix met een elektrische mixer tot een luchtig, bijna wit geheel met veel volume. Wanneer je de gardes eruit haalt moeten er “linten” vormen. Kan soms wel 10 minuten duren.

In een andere schaal zeef je het bakpoeder, maïzena en cacao samen en “vouw” het voorzichtig door heit eimengsel. (Vouwen wil zeggen dat je het luchtig door elkaar schept, dus niet roeren. Hiermee houdt je het mengsel luchtig)

Neem een vel bakpapier. Teken hier een vierkant op uit van 30 bij 30 centimeter. Verdeel het beslag regelmatig over dit vierkant met een spatel of paletmes. Het beslag zal onder het bakken niet uitlopen. Bak in de voorverwarmde oven ongeveer 10 minuten.

Afhankelijk van de temperatuur in je keuken roer je het ijs nu zacht of nadat je het cakedeel uit de oven hebt gehaald.

Neem nog een vel bakpapier. Bestrooi dit rijkelijk met de 50 gram poedersuiker. Leg dit vel met de poedersuiker op je aanrecht of tafel. Wanneer de cake gebakken is pak je hem voorzichtig van de bakplaat met bakpapier en al. Leg het op de kop op de poedersuiker. Verwijder het bakpapier van de achterkant van het cakedeel. Laat een paar minuten afkoelen.

Pak nu de jam en bestrijk de cake met ongeveer een half potje zodat het mooi verdeeld is. Nu kun je het ijs er over strijken. Dit gaat best lastig, ik heb ook mijn handen gebruikt. Je moet best vlot werken anders dan smelt het voordat je klaar bent. Rol het bakpapier er strak omheen, rol het eventueel ook nog in een stuk huishoudfolie zodat het mooi strak is. Leg in de vriezer en laat het minstens een uur opstijven. Mijn advies zou zijn om het nog langer te laten liggen. Maar lukt dat niet dan is het dus minstens een uur.

Serveren: Snijdt de uiteinden af zodat je een mooie rol krijgt. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en versier naar eigen smaak. (vers fruit, vanille of chocolade saus, chocolaatjes, advocaat, slagroom kun je er ook bij geven)

Velbekomme!