Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Van rood naar roze

Al vaak zag ik het en ook at ik het al eens. Ingelegde rode ui. Het ziet er zo mooi uit, dat lichte roze op je bord. Zoals zo vaak zag ik er wel weer wat tegenop om te maken. Nog nooit gedaan, kan het wat worden? En dat werd het zeker. Om het te maken heb je een pot nodig van bijvoorbeeld augurken. Ongeveer van een halve liter inhoud. (750ml kan ook) Helaas scheiden wij ons afval té goed. Deksel bij het plastic, blik en drinkkarton afval en het glas in de glasbak. Maar, gelukkig is daar Ikea. Perfect potje gevonden. Om nou een pot augurken er voor leeg te eten is ook zo wat. Dus ik ging aan de slag. Tranen met tuiten gehuild bij het snijden van de uien maar het is meer dan de moeite waard. Je kunt de ingelegde rode uit gebruiken bij eigenlijk dat waar je ook ingelegde komkommer bij zou doen. De uiensmaak veranderd onder invloed van de azijn, suiker en kruiden die je erbij doet. Heb je een moment over en wil je eens wat experimenteren, dan is dit ideaal. Het liefst laat je de ui een poosje staan in de koelkast. Het is ook na afkoelen gelijk te eten maar de uien worden zachter naarmate ze langer staan. Dus, een hittebestendige pot in de aanslag en inmaken maar!

Dit is er voor nodig:

4 rode uien

4 dl appelazijn, kruidenazijn of doorzichtige azijn.

1 dl suiker

1 theelepel peperkorrels. (had ik niet, dus toen maar wat peper uit de molen erboven gemaald)

1 hittebestendige glazen pot met deksel. Voor gebruik steriliseren met heet kokend water. Laat omgekeerd op een schone theedoek opdrogen. Om barsten te voorkomen eerst de pot opwarmen met water uit de kraan.

Zo doe je het:

Snijdt de uien in heel dunne ringen. Vul de schone pot ermee.

De azijn en suiker breng je tot kookpunt samen met de peper en eventuele andere kruiden. (zie tip)

Wanneer de suiker is opgelost, iets af laten koelen (3-5 minuten) en over de uien gieten.

Sluit het deksel en laat afkoelen tot handwarm en zet in de koelkast. Zoals gezegd zou je het na afkoelen kunnen gebruiken maar heb geduld, wanneer je het een paar dagen laat staan dan worden ze prachtig licht roze en zachter. Echt de moeite waard!

Tip:

Als kruiden kun je ook laurierblaadjes, kruidnagel, kaneelstokje etc. gebruiken.

Ik had nog dille liggen, die deed ik om en om met de uien in de pot. Blijven niet mooi maar geven wel smaak af.

Smaakt ook lekker op een boterhammetje met kaas, of bij de aardappelsalade die ook op mijn blog staat. Heerlijk fris en lichtpittig er bij.

Velbekomme!