Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Midzomer

Als er een feest is dat de Scandinaviërs uitbundig vieren dan is het wel Midzomer. Ieder land op zijn eigen manier. In Zweden is het een officiële feestdag en wisselt ieder jaar van datum maar wel altijd op een vrijdag. In Denemarken en Noorwegen vieren ze het altijd op de 23e juni. Terwijl de dag zelf op de 24e valt. De naam verschilt ook tussen deze landen. In Zweden heet het Midsommar en in Noorwegen en Denemarken in Skt. Hans Aften. Maar het wordt zeker ook Midsommer genoemd.


De langste dag van het jaar, midzomer, was een belangrijke dag in de “heidense” tijden. De Vikingen gebruikten deze dag om de heilige waterbronnen te bezoeken en maakten grote vuren om de kwade geesten af te weren. De viering gaat terug naar de tijd van Feyia en Freyr, de Noorse goden van de vruchtbaarheid. Midzomer is het vieren van de vruchtbaarheid, hiermee de hoop op een goede oogst.

Deze tradities zijn er nog en Zweden en Denemarken. Het symbool voor Midsommar in Zweden is de Midsommarstang. Een paal gedecoreerd met bloemen. Oorspronkelijk komt deze traditie uit Duitsland en was het een mei paal. Omdat er in mei in Zweden nog niet veel bloemen bloeiden is de traditie verhuisd naar juni.

In Denemarken en Noorwegen zijn de vuren het belangrijkste symbool op deze dag. De scholen en kantoren zijn gesloten en families en vrienden komen samen. Er worden bloemen kransen gedragen en vaak draagt men traditionele kleding.

De bloemenkransen zijn in Zweden een belangrijk deel van de viering. Daarom maakte ik er vandaag ook een met de bloemen die ik vond langs de kant van de weg. Deze traditie maakt dat het er sprookjesachtig uitziet en iedereen wordt er vrolijk van wanneer ze er mee bezig zijn.De picknick wordt thuis gemaakt en meegenomen in manden en buiten gezamenlijk opgegeten. Hier zijn ook weer de traditionele gerechten te vinden: ingelegde haring, nieuwe aardappeltjes met dille, gehaktballetjes en kaas. Eigenlijk de gerechten die je bij andere vieringen ook vind maar nu ook met veel aardbeien. Ook wordt er aquavit of andere “schnaps” gedronken maar zeker ook bier en wijn.

Tijdens de viering van midzomer worden er ook veel traditionele liederen gezongen en er wordt ook gedanst.

De tradities gaan nog verder, op de langste dag van het jaar pluk je zeven verschillende soorten wilde bloemen en je legt ze onder je kussen voordat je gaat slapen. Je zult nu dromen over de persoon met wie je gaat trouwen.


In Denemarken en Noorwegen zijn de mensen iets minder uitbundig. Hier is het niet een nationale vrije dag maar wel nog steeds een grote viering. De grote vuren zijn het middelpunt van de festiviteiten. Vroeger gebruikt om de kwade geesten te verdrijven, nu om de heksen te verbranden. Dit zijn poppen van stro, uitgedost in oude vrouwen kleding met vuurwerk in de pop verstopt. Rondom het vuur worden liederen gezongen die de liefde voor Denemarken bezingen. Het feest is meestal op het strand waarbij er ook een “skinny dip” wordt gedaan. Kinderen zullen vaak een stok met deeg erom boven/in het vuur houden. Het zogeheten “snoe broed” . Wanneer het vuur afgelopen is gaat iedereen weer naar huis.

Kortom, in Scandinavië is de viering van de langste dag een sprookjesachtige gebeurtenis met eten van het seizoen en samenzijn.

Bron: het boek North, geschreven door Brontë Aurell. (aanrader om te kopen)