Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Quinoadeller

Van mij is bekend dat ik graag kook en dan het liefst recepten die hun oorsprong hebben in Denemarken of Scandinavië. Geen idee waarom het mij zo aantrekt eigenlijk. Zijn het de smaakcombinaties of de toch wat andere manier van koken? Want als Denemarken fan/gek kijk ik natuurlijk ook naar andere recepten. Maar wanneer ik het even niet weet dan is de app van Karoline’s Koekken zo fijn om in te kijken en inspiratie op te doen. Zo ook deze keer.

Frikadeller is in Denemarken een welbekend vlees balletje. Een beetje een plat en eivormig. Je kunt ze er zelfs bevroren kopen, in zakken liggen ze in de vriezer. Er ik een groot verschil met onze frikandellen. Die qua smaak en vorm totaal anders zijn. Voor de vegetariërs onder ons wel even afzien. Want de Denen waren/zijn vleeseters. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in. Dat is zo fijn. Ook het aanbod in de supermarkten veranderd daardoor enorm. Zo ook de recepten die ik vind.

Kort geleden was ik met de jongste dochter in de supermarkt. Zullen we eens quinoa kopen mam? Ja, tuurlijk deden we dat. Maar wat er mee te maken. Zo kwam het goed van pas toen ik dit recept zag. Een stuk bloemkool had ik ook nog, hoefde alleen even vlot naar de supermarkt om de kaasblokjes te halen. Je weet wel, zo’n klein emmertje met een zeefje er in waar de blokjes in zitten. Moet zeggen, het is even een werkje. Niet moeilijk maar gewoon even lekker bezig. En omdat het een nieuw recept is, is het ook wennen. Het recept is voor 4 personen. Wij aten er een salade bij van verschillende slasoorten met sinaasappel en nog meer saladeblokjes en een dressing van olijfolie, kruidenazijn, beetje sinaasappelsap, honing, schepje mosterd, honing, zout en peper. Nu ik dit schrijf denk ik, walnoten, die kunnen er ook nog in. Liefst even geroosterd in een droge koekenpan. Het kan natuurlijk met allerlei saladesoorten. De sinaasappel is er verrassend lekker fris bij, echt een aanrader!

Ingrediënten voor 4 personen:

16 kleine frikadeller/8 grote

150 gram lichte quinoa

100 gram schoongemaakte bloemkool

100 gram verkruimelde saladeblokjes in water (bijvoorbeeld Arla)

1 ei

1 dl havermout

1 dl grofgesneden platte peterselie (ik gebruikte de blaadjes van 1 pot)

1 teen knoflook uit de pers

½ theelepel zout (goed proeven)

Peper naar smaak

Boter of olie om in te bakken

Zo doe je het:

Kook de quinoa volgens de verpakking gaar. Giet het eventuele vocht dat over is af en laat afkoelen.

Rasp de bloemkool fijn of maal het fijn in een foodprocessor tot rijst. Roer de quinoa, bloemkool, de verkruimelde saladekaas en de overige ingrediënten goed samen tot een samenhangende massa. Zet 15 minuten in de koelkast. Maak 16 frikadellen of 8 grotere. Vorm balletjes met je handen en druk ze iets plat.

Smelt de boter/of doe een scheut olie in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Laat de boter niet bruin worden. Bak hierin de frikadeller in ongeveer 8 minuten mooi bruin en gaar. Houdt warm op een bord dat op een pan met kokend water staat met een deksel er op. Serveer zo snel mogelijk met de salade.

VELBEKOMME!

Tip: ik voegde ook nog een theelepel gerookt paprikapoeder toe. Dat geeft een lekkere bbq achtige pittige smaak er aan.