Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Hartige taart

Soms heb je van die succes recepten dat hoe oud het recept ook is het altijd een favoriet blijft. Zo ook met deze preitaart. Het recept komt uit een heel oud boekje van het zuivelbureau. Voor zover mij bekend bestaat het in deze vorm niet meer. Ze hebben in de jaren ´90 vele uitgaven gedaan. Nu hebben we gelukkig het internet en heel veel recepten onder de knoppen. Toch gebruik ik veel van de oude nog. En schaf ik ook nog steeds kookboeken aan, die ik ook zeker gebruik. Deze preitaart is vegetarisch. Je kunt er ook ham of kipblokjes doorheen doen of uitgebakken spekjes erbij serveren. En wat dacht je van halve cherry tomaatjes (iets uitknijpen ivm het vocht) of zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes erdoor. Wij eten er altijd een lekkere salade bij. IJsbergsla met lekker veel er in, bijvoorbeeld tomaten, feta, olijven, noten of pinda’s, geraspte wortel. Dan kun je er met meerdere mensen van eten. Ik denk voldoende voor 4/5 als hoofdmaaltijd wanneer je er een salade bij doet. Mocht er iets overblijven dan vries ik het vaak in. Ontdooien en dan weer even in de oven en je hebt weer een lekkere maaltijd.

Het recept:

150 gram bloem

Snuf zout

2 theelepels suiker

75 gram harde boter

1 pakje mon chou (sinds lange tijd gebruik ik verse roomkaas in een pakje van 200 gram. Bv van Lidl, Aldi of een andere supermarkt. Daarvan gebruik ik de helft. Ook die met kruiden gebruik ik in dit recept, smaakt echt lekker! Restant is lekker op brood of toast)

1 kilo prie

3 eieren

3 eetlepels melk

100 gram geraspte kaas

100 gram kaas in plakken

Peper

Vermeng de bloem met wat zout en de suiker. Snijd hierin de harde boter en de mon chou (roomkaas) met twee messen fijn. (of doe alles in de keukenmachine en draai tot een homogene bal)

Kneed alles tot een samenhangend deeg en rol het deeg uit. Bekleed hiermee een beboterde (of met bakpapier bekleedde) spring- of pie vorm. Ook de rand. Zet de vorm in de koelkast. (wil je snel, zet het dan in de vriezer, ong. 20-30 min)

Was de prei, snijd ze in ringen en was opnieuw. Kook de prei 2 minuten in kokend water met zout en laat goed uitlekken. Klop de eieren los met de melk, de geraspte kaas en wat zout en peper. Verdeel eerst de plakken kaas over de bodem van het deeg, leg daarop de goed uitgelekte prei en giet er tot slot het eimengsel over.

Zet de taart 35 minuten in de voorverwarmde oven 200 graden. Eet de taart warm.

Tijdens het typen van het recept ontdek ik dat er wel veel zout in het gerecht gaat. Door ervaring weet ik dat ik eigenlijk geen zout toevoeg. Kaas is wat ons betreft al zout genoeg. De prei kook ik wel in iets gezouten water, ongeveer een theelepel. Probeer dus naar gelang je eigen smaak wat het beste is. Je kunt ook wat paprika poeder over de bovenkant strooien. Smaakt lekker en ziet er ook leuk uit.