Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Madeleine

Al heel lang was ik op zoek naar een Madeleine vorm. Oftewel een vorm waarin je van die hele zachte, luchtige cakejes kunt maken die er uit zien als een St. Jacobsschelp, met een “buikje” aan de andere kant. Toen ik in Nijmegen was voor een High Tea met zoon en schoondochter, had ik voldoende tijd om door de stad te struinen. Bij Dille en Kamille vond ik de Madeleine vorm die precies goed was. Missie geslaagd! Nu nog een moment zoeken voor het bakken.

Om dit bijzondere cakeje hangt een soort mythe die ik wilde doorgronden. Eigenlijk was het heel simpel en was de mythe snel doorbroken. Een cakebeslag in de vorm doen. Maar toen kwam het, zo veel recepten kwam ik tegen. Dat was nog een puzzel. Voor de eerste keer besloot ik het aller makkelijkste recept te kiezen. Dat vond ik bij Laura’s Bakery. Het moeilijkste aan dit recept is het wachten. Twee uur in de koelkast, dat is best lang en dat maakt deze cakejes dus niet iets wat je even snel doet. Ook koelde ik de bakvorm in de koelkast om maar het beste resultaat te krijgen.

Gelukkig lukte het super goed en kwamen de cakejes mooi uit de vorm. Daarom nu het recept dat je ook bij Laura’s Bakery kunt vinden.

125 gram boter, gesmolten en afgekoeld

2 grote eieren

150 gram fijne kristalsuiker

150 gram bloem, gezeefd

1.5 tl vanille extract

Snufje zout

** ik gebruikte ook nog wat citroenrasp erdoor. Dat gaf een lekkere frisse smaak en geur

Klop de eieren en suiker tot een schuimig mengsel dat in volume 3x toeneemt.

Spatel de bloem en de gesmolten boter er voorzichtig om en om doorheen. Voeg op het laatst de vanille, snufje zout en eventueel citroenrasp er doorheen.

Zet twee uur in de koelkast.

Het bakken:

Vet eventueel de vorm in en bestuif met bloem, schep het beslag in de vormpjes. Gebruik een ijslepel of twee lepels, het beslag is redelijk stevig.

Bak de Madeleines 8-10 minuten op 200 graden gaar en goudbruin.

*** tip: de Madeleines worden aan de bovenkant niet bruin maar eerder een goudkleur. Bak ze niet te lang want dan worden de cakejes erg droog.