Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Mac'n'Cheese


De week zonder vlees, dat is het bij ons eigenlijk iedere week. Onze maaltijd is in principe altijd vegetarisch met als toevoeging af en toe vlees, kip of vis voor wie dat wil. Zo´n verschil met toen ik nog (piep) jong was. Wanneer ik dan ergens (uit) ging eten dan was het lastig om een maaltijd te krijgen waarin geen vlees verwerkt was of een maaltijd waarbij vlees het hoofdbestanddeel was. Ik herinner me nog de “verplichte” uitjes en diners die we hadden ivm het werk van mijn man. Altijd goed opletten of mijn dieetvoorkeur goed doorgekomen was. Wijzer geworden at ik vaak van te voren al een boterham of at na die tijd iets om toch maar wat binnen te krijgen. Heel jammer en ik was (en ben nog vaak) een uitzondering. Hopelijk brengt deze week zonder vlees meer bekendheid met wat er allemaal mogelijk is wanneer vlees niet het hoofdingrediënt van de maaltijd is. De supermarkten hebben tegenwoorden een mooi veelzijdig aanbod aan vleesvervangers en er komen ook steeds meer recepten in de omloop die een volwaardige maaltijd zijn. Super blij ben ik er mee. De week zonder vlees heeft ook een tijdschrift uitgebracht, zowel online als via de brievenbus te lezen. [weekzondervlees.nl/schrijf-je-in/?utm_campaign=Nationale%20Week%20Zonder%20Vlees&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter] Zoek je dus nog inspiratie of wil je gewoon wat meer er over lezen dan raad ik je dit aan. Een leuk en makkelijk te lezen tijdschrift. En geen “jullie moeten nu allemaal zonder vlees gaan eten” verhaal maar tips om meer variatie in je maaltijden te brengen. Want daar gaat het natuurlijk om, variatie op je bord, om welke reden dan ook.

Onderstaand recept vond ik [matpaabordet.no/2017/01/06/mac-n-cheese-med-spinat-og-bacon/] met 200 gram bacon/spekblokjes er in. Dat heb ik vervangen door 400 gram kastanjechampignons in stukjes/plakjes en een halve theelepel gerookt paprikapoeder. (mag ook iets meer, naar je eigen smaak) Het werd een heerlijke schotel echt een aanrader!

Voldoende voor 4 grote of 6 kleine eters.


Dit gaat er allemaal in:

300 gram elleboogjes macaroni

200 gram bacon of 400 gram kastanjechampignons in stukjes

1 uit, fijngesneden

2 eetlepels boter

2 eetlepels bloem

1/2 theelepel gerookt paprikapoeder (optie bij champignon)

Zout, en peper naar smaak

3 dl melk

1 theelepel dijonmosterd

200 gram geraspte kaas

150 gram verse spinazie fijngesneden

Paneermeel

Boter/olie om in te bakken en in te vetten


En zo doe je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius

Zet een pan met water op voor de macaroni

Bak de bacon/champignons in een koekenpan in weinig boter/olie en voeg de fijngesneden ui toe.

Bak totdat de ui zacht is. Zet aan de kant.

Maak de kaassaus. Smelt de twee eetlepels boter in een pan, niet bruin laten worden. Voeg dan in één keer de bloem toe en roer goed door totdat het licht begint te bubbelen. Op die manier gaart de bloem. Voeg een scheut melk toe en mix door met een garde tot een gladde massa, voeg daarna steeds meer melk toe totdat je een gladde saus hebt. Iets te dik? Voeg nog een scheutje melk toe. Doe de mosterd en ¾ van de kaas in de saus. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Houd de saus warm.


Kook de macaroni al dente. 2 minuten korter dan op de verpakking staat. Giet af in vergiet.


Meng de macaroni en de saus bacon/champignon ui mengsel en de fijngesneden spinazie en doe het in een ingevette ovenvaste bakvorm van ongeveer 18x25 cm, 6 cm diep.


Strooi er de rest van de kaas over en ook wat paneermeel.


Plaats in het midden in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 20 minuten tot dat de bovenkant lichtbruin kleurt en de macaroni bubbelt.


Velbekomme! [Eet smakelijk!]


p.s. PAS OP HET IS SUPER HEET!