Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Week zonder vlees


De Nationale Week Zonder Vlees, die is dit jaar van 11 tm 17 maart. Geen doctrine maar bewustwording over onze vleesconsumptie. Want dat kan echt, als je de onderzoeken mag geloven, minder. Zelf eet ik al sinds mijn 12e geen vlees meer. Eerst was het het weglaten van rund- en varkensvlees, daarna de kip en nu alleen af en toe nog een stukje vis. De smaak en structuur stonden me steeds meer tegen. Ik heb daarom ook niks met vleesvervangers die echt nepvlees pretenderen te zijn. Bij het koken van gerechten zoek ik het in simpele aanpassingen/oplossingen en dan vaak zo dat er voor de vleeseters in het gezin makkelijk iets aan toe te voegen is. Want zo lossen wij het op. In principe vleesloos en dan vlees als “bijgerecht” bij de maaltijd. Een ieder maakt zijn of haar keuzes, toch denk ik dat het goed is om sommige patronen eens te doorbreken, niet alleen op het gebied van vlees. Er zijn zo veel gewoontes die, wanneer je die doorbreekt, nieuwe en soms betere inzichten opleveren. En klein beginnen, niet gelijk de hele boel omgooien. Dat scheelt ook. Zelf bestelde ik het magazine van de week zonder vlees. Die is ook digitaal te lezen. Check daarvoor ook de website van de week zonder vlees [weekzondervlees.nl/] Daar kun je nog veel meer lezen over de impact van de consumptie van vlees. En daar vind je ook heel veel lekkere recepten. In het afgelopen jaar heb ik zelf ook veel recepten zonder vlees geplaatst op mijn blog. Kijk daar eens rond en misschien vind je daar ook inspiratie om lekker in de keuken aan de salg te gaan.

Onderstaand recept is niet eentje uit het magazine maar eentje van een Deense website [spisbedre.dk/opskrift/spaghetti-med-broccoli-aeg-og-spinat] en tijdschrift. Ik had nog een broccoli en een zak spinazie liggen en zo veel zin in iets anders dan wat ik normaal er mee maak. Dus even googelen en voilà daar was een heerlijk simpel en lekker recept. Je gebruikt maar 1 pan ook niet verkeerd. Het leverde een fris pastagerecht op dat, zeker in warmere periodes, echt een fijn gerecht is. Dat konden we vorige week met die hoge temperaturen al even testen. Dus hier is het gerecht, hopelijk inspireert het jullie tot het maken van meer vleesloze gerechten. Voor de vleesliefhebbers kun je hier natuurlijk heel makkelijk iets bij maken van vlees, kip of vis.

Recept voor 4 personen:

500 gram broccoli

400 gram spaghetti

1 ei

1 teen knoflook

200 gram bladspinazie (gewassen en gedroogd)

50 gram parmezaanse kaas, geraspt

2 eetlepels olijflolie

Zo doe je het:

Was de broccoli, en snijdt het in lange stukken van boven naar beneden. Zo dat je ook een deel van de steel meeneemt. Schil eventueel eerst het harde stuk van de steel er af.

Kook de spaghetti in water waar eventueel wat zout aan toegevoegd is. Kook het al dente. Voeg de broccoli ongeveer halverwege de kooktijd toe. Voordat je de spaghetti afgiet haal je er 1 ½ dl kookwater uit en bewaard dit. Giet de spaghetti en broccoli daarna af.

Mix het ei los in een schaal. Schil en pers de knoflookteen uit en roer door het ei. Voeg het kookvocht toe en mix het goed door elkaar.

Doe dit mengsel in een pan samen met de broccoli en spaghetti en roer goed rond.

Doe de gewassen spinazie (droog gemaakt) samen met de geraspte parmezaan door het spaghetti mengsel en serveer direct. Drup er eventueel wat goede olijfolie over. Wij raspten er nog lekker veel meer parmezaanse kaas over.......

Velbekomme [eet smakelijk]