Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Nationale Hyggedag 2019

Daar doe ik graag aan mee! Want hoe mooi is het dat het zo eenvoudig is om een hyggelige sfeer te hebben in huis. (of buiten wanneer het weer het toelaat)

In de Deense samenleving is dit begrip een vanzelfsprekendheid. Vi hygger os, wij hebben het fijn samen. Ik zeg bewust niet gezellig omdat dat toch iets heel anders is. Gesprekken gaan over die dingen waarbij het niet nodig is om je druk te maken. In Noorwegen gebruiken ze vi koser os, dat zoveel betekent als we vermaken ons. Net even een nuance verschil en meer in de richting van gezellig. Zweden kent mysig, dat ook als gezellig vertaald kan worden.

Hygge, daar zijn veel boeken over geschreven. Zelf bezit ik er ook een paar. Je ziet er twee in de foto. Lezen doe ik ze regelmatig. Het zijn fijne boeken die het allemaal eens zijn over 1 ding, Hygge kun je niet kopen. Het is er door ontspannen samen te zijn, alhoewel je het ook in je eentje hyggelig kan hebben. Dus vergeet alle artikelen die onder de noemer Hygge verkocht worden.

Je kunt echter wel hygge sokken of een hygge broek hebben. In het Deens: Hygge strømper of hygge bukser. Dit zijn de kledingstukken waarin je je heerlijk kunt ontspannen. Geen knellende zaken aan je lijf maar zachtheid en comfort. Een hygge tæppe is ook zo’n heerlijk iets. Een zachte deken die je nog meer comfort geeft. Tel daarbij op een lekker drankje, koud of warm. Iets lekkers te eten erbij en je hygge gevoel is maximaal, met of zonder gezelschap.

Wat ook niet mag ontbreken is kaarslicht, levende lys. Levend licht. Geen felle halogeenlampen die de stemming minder hyggelig maken. Op vakantie in Denemarken zie je dan ook overal kaarsen en theelichten te koop. En plaatsen waar je zelf je kaarsen kunt “dippen”. Meestal eenvoudig maar heel mooi vorm gegeven kaarsenhouders zijn dan ook een niet te missen item in huis, om op allerlei plekken zacht licht te verspreiden.

Dus, een keer raden hoe wij onze avond doorbrengen vandaag! Op de bank, met de hygge broek en sokken aan, kaarslicht, wat lekkers en genieten. Want dat is waar het om gaat, genieten van wat er is met elkaar of alleen.

Hele fijne hygge dag vandaag!