Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Beetje pit!

Wij eten graag bonen, in allerlei variaties. Dit is altijd een goede en met een beetje goed inkoopbeleid kun je alles op voorraad hebben. En wanneer niet alles er is dan maak ik het met wat ik wel in huis heb. We eten het zo met zilvervliesrijst of in een wrap met sla, komkommer en tomaat. Ook is de guacamole er heerlijk bij, of wat zure room/crème fraîche maar net wat je in huis hebt.


Dus hier komt het lijstje:

1 grote pot bruine bonen (afspoelen)

1 blikje kidney bonen of zwarte bonen (400 gram) (afspoelen)

1 klein blikje maïs (150 gram) (afspoelen)

1 blik tomatenblokjes (400 gram)

1 rode paprika

1 ui

1 knoflookteen

1 volle theelepel komijnpoeder

1 volle theelepel chilipoeder (dat vonden wij te veel, voeg dus eerst een beetje toe en meer indien nodig)

1 volle theelepel paprikapoeder

Limoensap (uit flesje of vers)

Zout

Scheutje olie


Zo doe je het:


Doe de olie in een grote (braad) pan en verhit. Snijdt de ui en de knoflook fijn en bak zachtjes.

Snij de paprika in stukje en doe erbij samen met de kruiden en zout en fruit ongeveer 5 minuten. Let op dat het niet aanbrand.

Voeg de tomatenblokjes toe, daarna de afgespoelde bonen en maïs. Doe er een scheutje limoensap bij. Proef of je nog iets wilt toevoegen. Laat lekker aan de pruttel komen.

Wanneer het goed heet is en wat een homogene massa dan is het klaar.


Nu kun je het eten of in een wrap met sla, tomaat komkommer, geraspte kaas en een fijngesneden uitje of je serveert het met (zilvervlies) rijst.

Lekker erbij is guacamole, prak een rijpe avocado tot moes en voeg eventueel nog iets zout, scheutje limoensap en wat korianderpoeder toe. Het kan ook zonder.

Ook is nachocheese chips er lekker bij.

Beetje zure room of crème fraiche maakt het iets minder scherp.

p.s. wil je gehakt toevoegen, doe dat dan voordat je de ui en knoflook in de pan doet. Bereid verder zoals aangegeven. Het kan zijn dat je nog een blikje tomatenblokjes wilt toevoegen ivm hoeveelheid die je op deze manier klaar maakt.

Nog een tip: Heb je tomaten die een beetje de beste tijd hebben gehad, die kunnen er ook in. Extra paprika ook, bleekselderij smaakt ook prima er in. De groenten voeg je toe op het moment dat je de paprika er in doet.

Dit laat zich makkelijk invriezen, handig voor wanneer je een keer krap in de tijd zit of er moet iemand op een ander tijdstip eten.