Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Een omgekeerde wereld!

Het seizoen van de bloedsinaasappels is maar kort, er van genieten dus zolang ze er zijn. Dit jaar heb ik er voor het eerst mee gebakken. En lekker dat het werd! Door de pectine die in het fruit zit, in combinatie met de suiker die eerst in de vorm gaat vormt er zich een heerlijk laagje op de cake. Het rasp van de sinaasappel en het sap in het beslag zorgt voor een subtiele citrus smaak. Het beslag daar heb je niet eens een mixer van nodig, het is een soort muffin beslag. Dus niet te precies kijken op het gladmixen er van. Het is een Amerikaans recept vandaar de gekke maataanduidingen bij de ingrediënten.

Je hebt nodig:

Springvorm 23 cm.

Vetstof om de vorm in te vetten of gebruik bakpapier!

67 gram rietsuiker

2 bloedsinaasappels, dun gesneden met de pitjes er uit. (ik schilde de sinaasappels eerst, kies wat je wilt. Wel eerst heel goed wassen ivm bestrijdingsmiddelen!)

313 gram bloem

150 gram kristalsuiker

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel baking soda/dubbelkoolzuresoda

¾ theelepel zout

2 grote eieren

1 eidooier

355 ml karnemelk

170 gram boter, gesmolten en afgekoeld

1 opgehoopte theelepel bloedsinaasappel rasp (eerst de sinaasappel wassen)

2 eetlepels bloedsinaasappel sap

En zo doe je het:

1 verwarm de oven tot 175 graden celsius en bekleed de springvorm met bakpapier of vet heel goed in. (gebruik iig bakpapier op de bodem!)

2 bestrooi de bodem van de vorm gelijkmatig met de rietsuiker en leg de schijfjes sinaasappel er mooi op

3 Mix met een garde in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en soda

4 In een aparte kom, mix met een garde de eieren, karnemelk, gesmolten boter, sinaasappelrasp en sinaasappelsap

5 Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer met een spatel tot bijna geheel glad. NIET te veel mixen!!!

6 giet het beslag over de sinaasappels en bak ongeveer 35 minuten midden in de oven of totdat de randen loslaten en wanneer je met een breinaald prikt dat deze er schoon uit komt.

7 Klaar? Dan haal je hem uit de oven en zet je het op een rooster en laat 5 minuten staan. Daarna leg je een schaal op de cake (in de vorm) draai alles om en verwijder de vorm. Wil je niet direct eten, ik draaide hem om op een rooster en liet hem daar volledig afkoelen. Let dan wel op het stroperige van de suiker en het sinaasappelsap wat langs je cake kan lopen.

Velbekomme!