Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Appelbolletjes?!?!?!?!!?

Appelschijfjes?!?!?!

Dat dachten we regelmatig wanneer we ze in Denemarken in zakken in de vriezer zagen. Zag er apart uit, zo apart dat ze ook mooi in de vriezer bleven. Maar, zoals dat vaker gaat, wijzer geworden en meer verdiept in en kennis gekregen van de Deense eetcultuur en geschiedenis en nu helemaal op de hoogte van de aebleskiver, mooie ronde deegballetjes die naar mijn gevoel een kruising zijn tussen een poffertje en een oliebol. Aebleskiver eet je traditioneel rond de kerst. Een aebleskive pan stond dan ook lang op mijn verlanglijstje. Helaas zat een tripje richting Denemarken er niet direct in, bestellen in Nederland was ook mogelijk en was door de kinderen voor mijn verjaardag bedacht. Er waren meer mensen die die gedachte hadden want hij was uitverkocht!!! Toen ik dat aan Isabel van www.ddansk.nl/ vertelde was de oplossing echt dichtbij! Zij verbleef op dat moment in Denemarken, haar moeder had nog een mooie pan en ik mocht die hebben!!!!! Hoe geweldig is dat!!! Zo blij er mee. Het is een hele mooie zware gietijzeren pan, veel gebruikt en daardoor super fijn om mee te bakken. Een Deens recept had ik ook al van Karoline’s Koekken. Even een poosje bakken en genieten maar. Wij aten ze met poedersuiker en jam. Je kunt ze ook vullen….. dat doen we een andere keer! Heb je geen aebleskivepan gebruik dan een poffertjespan.


Recept voor een flinke portie:

Beslag:

3 eieren

4dl karnemelk

1 eetlepel suiker

250 gram bloem (mag iets +/- 10% vervangen worden door volkorenmeel)

½ theelepel dubbelkoolzure soda/baking soda

½ theelepel grof zout (voeg bij fijn zout iets minder toe)


3 eetlepels gesmolten boter


Versiering:

Poedersuiker

Lekker met:

Jam


Zo doe je het:

Splits de eieren en mix de eiwitten stijf en laat staan. Mix daarna de eigelen, karnemelk en suiker samen. Voeg bloem, soda en zout toe en mix tot een glad deeg. Roer er voorzichtig de eiwitten door. Doe in een kan.

Laat de aebleskivepan goed heet worden en doe een beetje vetstof in de holletjes, ik gebruikte een kwastje om het mooi te verdelen. Giet de holletjes voor ¾ vol met beslag. Wanneer er zich een korstje heeft gevormd verleg je het beslag zodat je een mooi rond bolletje krijgt. Blijf dit doen totdat het deeg zich mooi heeft gevormd en gaar is. Wanneer ze mooi goudbruin en gaar zijn haal je ze uit de pan en houdt je ze warm op een bord in de oven. (ongeveer 80 graden) Bestrooi met poedersuiker en eet met jam.


VELBEKOMME!