Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Scandinavië

Altijd op zoek naar de zin en onzin van het Scandinavische ideaalbeeld. Met andere woorden, verder kijken dan het mooie plaatje. Want dat het landschap en de cultuur me aanspreken dat weten jullie onderhand. En aan de accounts/blogs etc op Instagram te zien zijn er veel die met het Scandinavië bezig zijn. Sterker nog, er zijn sommigen die verhuisd zijn en er heerlijk hun draai vinden. Maar wat is dat nou, het Scandinavische plaatje? Sinds wij er komen, nu ruim dertig jaar, ben ik op zoek naar wat dat is. Door onze Deense vrienden hebben we er ook direct kennis mee kunnen maken. Door Hollandse vrienden die geëmigreerd zijn horen we ook van de duidelijke verschillen.

Regelmatig kwam het boek Cool, wat wij kunnen leren van de Scandinaviërs voorbij. www.haystack.nl/boeken/item/cool Ik vond het ook in de bibliotheek en daar leende ik het. Het boek is geschreven door twee journalisten en een hoogleraar regiomarketing. Respectievelijk, Martin Vos, Marco Krijnsen en Gert-Jan Hospers. Een min of meer wetenschappelijke benadering dus. Dat is in ieder geval een roze bril minder.

De inhoud van het boek is in drieën verdeeld. Natuur, iedereen is gelijk en creatief klimaat. Van ieder van deze delen licht ik één hoofdstuk er uit dat mij opviel.

Van de natuur viel mij het hoofdstuk “De duistere kant van het Noorden” op. Waarom komen er zo veel goede crimi series en boeken uit Noorden? Een van de verklaringen geeft een schrijfster zelf. “Het komt door het contrast tussen de perfecte vredige maatschappij en het kwaad”. Het is een veilige manier om gevaarlijk te leven. Gelukkig is het in het dagelijkse leven niet zo gewelddadig als het in de boeken is. Het zijn de hersenspinsels van mensen die de verschillen op deze manier duiden. De duistere kant. Want in de noordelijk gelegen landen komen door de lange winters veel depressies voor. Om dan te schrijven, je hoofd avonturen te laten maken is een goede uitweg voor gevoelens. Dit levert ook veel moois op om naar te kijken (the Killing, Borgen, Sjöwahl en Wahlöö)

Van deel twee viel mij op “fietsen zonder hangslot”. Het vertrouwen in de maatschappij, en daarmee elkaar, is enorm. Dit vertrouwen lijkt terug te voeren te zijn naar de Viking tijd. Een eer om zich aan het woord te houden. Met dit vertrouwen lukt het ook beter om moeilijke zaken tot een oplossing te brengen. Onderzoekers verbinden er ook het economische succes aan. Het vertrouwen dat leidt tot welvaart en daarmee ongelijkheid verminderd. Dit gegeven wordt in het boek met wetenschappelijke cijfers onderbouwd. Dit Scandinavische model is daarom lastig te kopiëren naar andere landen waar het vertrouwen niet zo groot is.

In deel drie las ik “droombaan” met veel interesse. Het viel mij al op dat in Denemarken de mensen rond vier uur allemaal klaar zijn met hun werk. Vrije tijd is een heilig goed. Flexibele werktijden. Echt een enorm verschil met hoe wij, hier in Nederland, in het arbeidsproces staan. Overwerken doet men niet. Vrije tijd is ook werkelijk vrije tijd en wordt doorgebracht met het gezin, sporten en andere gezamenlijke activiteiten. De balans tussen werk en privé is zo anders. Dit bepaalt ook het succes van de Scandinavische economieën. Er bestaat een groot arbeidsethos, maar ook dezelfde intentie met betrekking tot de vrije tijd. Ook is onderzocht dat wie thuis lekker in zijn vel zit op zijn werk productiever is. Al vroeg wist men dit. Ik citeer uit dit boek: De Deense theoloog Soren Kierkegaard zei: Van alle belachelijke dingen is niets zo belachelijk als druk zijn.

Zoals jullie kunnen lezen is dit dus werkelijk een leuk en interessant boek om te lezen. Het gevoel wat je misschien al eens hebt gehad bij een bezoek aan een van de Scandinavische landen kan hiermee geduid worden. Voorbij de té roze bril. Zoals eerder aangegeven had het wat mij betreft nog iets dieper mogen gaan. Want dat er schaduwzijden aan deze "hype" dat is duidelijk voor wie het nieuws volgt. Echter, ik vind dit een mooi en fijn boek om te lezen. Het heeft mijn nieuwgierigheid geprikkeld, sommige gevoelens geduid en vragen beantwoord. Kortom, kom je het tegen in de winkel of bibliotheek, lezen!