Bananenbrood

Met al die wisselende dagen in december blijft er wel eens wat onbedoeld langer op de fruitschaal liggen. Vandaag is echt zo’n dag om er wat mee te doen. Het regent niet maar is wel nat, het is licht maar de zon schijnt niet. De bananen zijn bruin maar worden niet gegeten. Even weer googelen en daar is weer zo’n heerlijk recept. Moet eerlijk zeggen dat ik vaak naar Deense/Scandinavische recepten zoek. Waarom? Geen idee eigenlijk want er zijn ook Nederlandstalige recepten die goed zijn. Wij vonden dus deze, met minder suiker en volkorenmeel in het beslag. Doordat de bananen overrijp zijn is minder suiker niet erg. En ik moet zeggen dat het over zoete soms voor mij te overweldigend is. Voor wat extra crunch zitten er stukjes walnoot in. Ik deed de chocolade topping er niet op. Wanneer je dat doet dan kun je het brood niet meer roosteren. En de goede voornemens zaten ook wat in de weg. 😉 Het recept komt van Valdemarsro, het origineel vind je hier: www.valdemarsro.dk/bananbroed/ De vertaling is als volgt:

Ingrediënten:

4 heel rijpe bananen

75 gram zachte boter

70 gram rietsuiker (of gelijkend, kokossuiker oid)

½ vanillestokje (schraap de pitjes er uit, die gebruik je) Of gebruik een zakje vanillesuiker.

100 gram tarwebloem

50 gram volkorenmeel

1 theelepel bakpoeder

1 theelepel kaneel

½ theelepel gemberpoeder

4 eieren

(eventueel ongeveer 100 gram walnoten voor erdoor en er op)

Topping:

50 gram chocolade

1 dl slagroom

Walnoten

Wanneer je de topping wel wilt maken dan begin je daar mee. Warm de room op in een pan tot de stoom er af komt maar nog niet kookt. Hak de chocolade fijn en doe het in een hittebestendig glas of beker roer de warme room er in tot een mooi vloeibare massa. Zet het glas/beker aan de kant om af te koelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Het brood:

Mix de boter, suiker en vanillesuiker/vanillepitjes tot een luchtige massa. Mix de eieren erdoor. Prak de bananen en roer er ook door. Meng het volkoren met het bakpoeder, kaneel en gemberpoeder en roer door de ei massa. Roer pas op het laatst het gewone meel erdoor. (Nu kunnen er ook de walnoten stukjes erdoor mocht je dat willen doen)

Doe het beslag in een vorm die je of goed beboterd hebt of hebt bekleed met een vel bakpapier. Zet in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden en bak voor 25-35 minuten. Probeer met een breinaald of sate prikker of het brood gaar is. Gaar? Dan laat je het brood afkoelen op een rooster.

Wanneer het brood is afgekoeld dan strijk je de afgekoelde ganache (chocola/room mengsel) erover en decoreer met de walnoten. Op laten stijven en daarna aansnijden.

Gebruik je geen topping dan kun je het brood aansnijden en zo eten of wanneer het de dag erna is roosteren en besmeren met roomboter.