Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Nu zitten we met de gebakken peren!


Best lastig een toetje te bedenken, vinden, wanneer er zo veel keuze is. Voor een etentje wilde ik iets maken wat zeker géén chocolade zou bevatten. Het moest natuurlijk wel ongelofelijk lekker zijn. In alle kookboeken die ik heb, dat zijn er veel, staan veel recepten. Was niet zo maar tevreden, want makkelijk dat wilde ik ook. Toen vond ik dit recept www.arla.dk/opskrifter/ovnbagte-parer-med-kardemomme/, gebakken peren met kardemom. Een heerlijke combinatie. En kardemom past ook super goed bij deze tijd van het jaar. Dus dat gemaakt en geserveerd met Griekse yoghurt. Een toptoetje! Niet te zwaar, niet te kruidig, maar wel super lekker! Dus hier volgt het recept.


Voor 4 personen:

4 grote peren (bv Conference)

1 eetlepel citroenrasp (onbesproeid)

1 eetlepel vers geperst citroensap

½ dl. Muskaatwijn (dessertwijn) (bij de Aldi hebben ze een lekkere)

75 gram amandelschilfers of hazelnootstukjes

1 theelepel fijn gewreven kardemomzaadjes (van 15 hele zaaddozen) of twee theelepels gemalen kardemom

1 vanillestokje, de pitjes er van

75 gram bruine basterd suiker

25 gram koude boter in stukjes


Voor erbij: Griekse yoghurt, vanille ijs, crème fraîche of wat je maar lekker vindt.


Zo doe je het:

Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis. Wanneer het lukt laat je het steeltje zitten. Leg de peren dicht bij elkaar in een ovenschaal (15x22 cm). Verdeel de citroenrasp, citroensap, dessertwijn en de nootjes naar keuze er op. Meng de suiker met de kardemom en vanillezaadjes in een vijzel. Verdeel deze suiker over de peren en verdeel de klontjes boter er over en bak midden in de oven voor ongeveer 20 minuten op 200 graden.


Serveer met je yoghurt of ijs naar keuze.


Velbekomme!