Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Wie kent hem niet?!?!

Toen de kinderen nog klein waren hadden we altijd wat lekkers bij de sinterklaas viering thuis. Vaak waren we met een grote groep en was er van alles wat. Maar nu er 3 van de 4 buiten de deur wonen en we nog met 3 thuis zijn is het toch een ander verhaal. Sinterklaas vieren we niet of in ieder geval niet zo uitbundig als toen ze klein waren. Toch is iets lekkers altijd een goed idee. Ideaal zijn de kleinere bakvormen die soms bij Lidl te koop zijn. Dan hoef je er niet dagen er over te doen om je lekkers op te eten waardoor je het ineens niet meer zo lekker vindt. Dit jaar maakte ik de ultieme pepernoten cake. De bodem is van gemalen pepernoten met boter, het beslag is een kruidcake met gebroken pepernoten erdoor en de frosting is van roomkaas, pietsje boter en speculaaskruiden. Kortom pepernoten overal! Het recept heb is een combinatie van een oud vertrouwd recept en gegoogelde toevoegingen. Had nog een restje roomkaas en dat werd dus de heerlijke frosting! De kruidcake is ook heerlijk van zichzelf vooral met 50 gram in oude thee geweekte rozijnen er door. Maar eerst dus de pepernoten cake.

Springvorm van 17cm doorsnede, bakpapier of een andere kleine vorm. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Ingrediënten:

De bodem:

100 gram gemalen/kapotgerolde pepernoten

40 gram gesmolten boter

Beslag:

50 gram boter (zacht)

150 gram donker bruine basterd suiker

1 ei

2 eetlepels koekkruiden

(50 gram rozijnen, zie boven)

50 gram pepernoten, in stukjes

150 gram zelfrijzend bakmeel

Ongeveer 1 dl melk

Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in

Vermaal de pepernoten tot fijn en meng goed met de gesmolten boter. Doe in de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet aan de kant.

Roer de boter met suiker tot room. Voeg het ei en de koekkruiden toe en klop enkele minuten goed door. Roer de pepernoten (rozijnen) er door.

Daarna beurtelings de melk en zelfrijzend bakmeel toevoegen tot een dik vloeibaar deeg.

Doe het deeg over in de vorm en bak de cake onder het midden van de oven op 160 graden in ongeveer 1 uur gaar. Prik met een breinaald 10 minuten voor einde baktijd of het nog langer moet en verleng de baktijd iedere keer met 5 minuten. Laat volledig afkoelen voordat je de frosting er op strijkt anders smelt deze in de cake.

De frosting!

50 gram roomkaas

25 gram zachte boter

30 gram poedersuiker

1 eetlepel speculaaskruiden (begin met ½ eetlepel en voeg daarna naar smaak toe)

Meng bovenstaande ingrediënten tot een mooie gladde massa en bestrijk de bovenkant van de cake er mee. Versier eventueel met pepernoten of pepernoten gruis en/of papieren Sinterklaas prikkers, ik kocht ze bij de Hema.

Bewaar in de koelkast. (als er al iets overblijft 😉! )