Sticky banaan en gembercake


Ze waren er weer, de gespikkelde bananen. Lagen tevreden te bruinen op de fruitschaal. Wat moet je er mee. Ze smaken natuurlijk ook heerlijk in de yoghurt of op een pannenkoek. Daar was ik even niet voor in de stemming. Een cake, dat is ook heerlijk. En dan met wat extra’s. Had net een stukje verse gember in plakjes in de thee gedaan. Heerlijk. Dus de combinatie met banaan was gauw gemaakt. Ik vond een recept wat oorspronkelijk van Jamie Oliver is. Een lange lijst van ingrediënten waar niet alles van in huis was maar wat makkelijk te vervangen was door wat er wel was. Donkere rietsuiker bijvoorbeeld kennen wij niet. Of het kan een typefout geweest zijn en bedoelde de schrijver donkere basterd suiker. Yoghurt was er niet maar wel Skyr. Vanille extract dat had ik wel maar vanille suiker kan natuurlijk ook. Ahornsiroop ook niet, maar gewone keukenstroop was een prima vervanger. Laat je dus niet in verwarring brengen en experimenteer gerust. Ik deel het originele recept wat, ook na het vervangen van de ingrediënten, een heerlijke niet te zoete zachte cake opleverde. Veel succes!


Voor de cake:

100 gram zachte boter

200 gram donkere rietsuiker

300 gram bloem

4 middelgrote eieren

1 theelepel bakpoeder

½ theelepel baking soda (dubbelkoolzuresoda)

1 theelepel kaneel

1 eetlepel gemberpoeder (djahé)

Snuf zout

2 eetlepels yoghurt

1 theelepel vanille extract

240 ml melk


Voor de vulling

50 gram boter

50 gram donkere rietsuiker

60ml ahornsiroop

4 (kleine) bananen, in de lengte gehalveerd


Zo doe je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik een springvorm van 23 cm en bekleed met bakpapier.

Smelt de boter, de suiker en de ahornsiroop voor de vulling in een pannetje op een laag vuur tot goed gemengd. Zet aan de kant.

Maak het beslag voor de cake. Klop de boter met suiker tot lichtgekleurd. Voeg 1 voor 1 de eieren toe afgewisseld met de bloem. Mix tot alles goed gemengd is. Meng de bakpoeder, zout, bakingsoda, kaneel en gemberpoeder en mix door het beslag.

Meng dan de yoghurt, vanille extract en de melk. Ook dit mix je weer door het beslag.


Nu kun je de springvorm vullen. Eerst giet je het stroperige uit het pannetje in de springvorm, verdeel de bananen met de snijkant naar onder over de bodem van de vorm. Giet het beslag erover.

Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 55 minuten gaar. Prik met een breinaald of satéh prikker aan het einde van de baktijd om te kijken of de cake gaar is. (er mag niks aan blijven kleven)

Laat de cake 5 minuten staan in de vorm. Leg er een bord boven op en keer het geheel, verwijder de vorm en het bakpapier. Let op de stroop kan heet zijn!

Serveer lauwwarm of koud, eventueel met wat lobbig geklopte (niet te zoete) slagroom of crème fraîche.


Velbekomme!


p.s. Ik heb deze keer op mijn blog gebruik gemaakt van een "bakfoto" van een poos terug. Helaas lukt het me niet om de foto's goed te uploaden waardoor dit nodig is. Mijn eigen foto vind je hier: www.instagram.com/hendrikabolhuis/