Vies hè!

Ken je die mop van het konijn die bij de bakker naar worteltjestaart vroeg en dan, wanneer de bakker eindelijk ja zei, antwoorde met: Vies hè! Regelmatig hebben wij, als kleine kinderen, er heerlijk om gelachen. Want worteltjestaart dat kon toch gewoon niet lekker zijn. We aten worteltjes gekookt bij de aardappelen of rauw, zo uit het vuistje. Zelf op vakantie in Denemarken waar ongelofelijk lekker gebakken wordt bleef het een vreemde eend, of moet ik zeggen wortel, in de bijt. Tot het moment dat we per ongeluk een wortelmuffin hadden besteld. Ik weet het nog als de dag van gister. Het was in het museum Louisiana in Humblebaekwww.louisiana.dk/, net boven Kopenhagen. We genoten daar van een super mooi uitzicht over de Sont en konden Zweden zien liggen. Zou willen zeggen, and the rest is history. Want die eerste ervaring werd thuis voortgezet. Regelmatig bak ik een worteltjestaart, op z’n Deens Gulerodskage of in het Engels carrotcake. Vaak wordt de cake met een cream cheese frosting bedekt. Dat is heel erg lekker. Toch kun je die ook weglaten, bestrooien met poedersuiker, beetje geraspte wortel en dan een schep(je) crème fraîche ernaast serveren zoals ik deed. Graag deel ik een basisrecept met jullie. Helemaal af maar er is zeker ruimte voor je eigen inbreng. Zo had ik helaas geen walnoten in huis en heb ze weg gelaten. De rozijnen week ik graag voor in oude thee voor net dat beetje extra. Ook voegde ik naast het kaneel nog wat gemberpoeder en kardemom toe. Lekker experimenteren en daarna genieten van je eigen worteltjestaart waar niemand van zegt: Vies hè!


Ingrediënten

200 gram zachte boter/margarine

200 gram donkerbruine basterdsuiker

3 eieren

200 gram bloem

2 theelepels kaneelpoeder

2 theelepels bakpoeder

5 geraspte wortelen of 3 winterwortelen

75 gram gehakte walnoten

1,5 dl rozijnen

Voor de Frosting

200 gram verse roomkaas naturel

2 eetlepels water

50 gram poedersuiker

2 theelepels citroenrasp van een onbehandelde citroen

2 theelepels vers citroensap (citroen kun je vervangen door limoen of sinaasappel)

Versiering

Gehakte walnoten

citroenrasp

Zo doe je het:

(eventueel de rozijnen weken in de oude thee, goed uit laten lekken voor je het toevoegt)

Mix boter, suiker en eieren goed samen. Meng bloem, kaneel en bakpoeder door elkaar en roer het door het botermengsel om en om met de wortelen, walnoten en rozijnen. Verdeel het beslag in een met bakpapier bekleedde of met boter ingevette springvorm. (doorsnede 22 of 24 cm) En bak midden in de oven gedurende 1 uur. (prik na 3 kwartier met een breinaald of satéh prikker om te kijken of de cake gaar is)

Laat afkoelen.

Wanneer de cake is afgekoeld maak je de frosting. Meng de roomkaas met water, poedersuiker en citroenrasp en sap. Let op dat je niet te veel poedersuiker toevoegt anders wordt de frosting te dun. Verdeel de frosting op de bovenkant van de cake en bestrooi eventueel met walnoot en citroenrasp.


Tip, je kunt de wortel ook vervangen door 300 gram courgette.


Voor muffins:

Verdeel het beslag over ongeveer 18 muffin vormpjes. Bak ze op 200 graden gedurende ongeveer 15 minuten.


Bron recept: www.arla.dk/opskrifter/

ivm upload problemen is dit geen eigen foto. Zie mijn Instagram www.instagram.com/hendrikabolhuis/ voor mijn foto.