Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Textiel Museum Tilburg

Eerder dit jaar won ik twee toegangskaarten voor het Textielmuseum in Tilburgwww.textielmuseum.nl/nl/ via Scandiliving Magazinescandiliv.nl/ . Wat een mooie prijs! Zeker voor mij/ons als rasechte Scandinavië fans. Afgelopen zomer was het ons net wat te warm om te gaan maar nu was het echt zo ver. Samen met de jongste dochter een fijne dag weg in de herfstvakantie.

Thuis al behoorlijk voorbereid met de tentoonstellingsgids die ik ook ontving bij de kaarten. Allereerst gingen we met een korte (half uur) rondleiding mee waarbij ons meer verteld werd over het verleden van de textielindustrie in Tilburg. Van veel fabrieken waar textiel werd gemaakt is er nu niets meer over dan het textielmuseum en het textiellab waar nog steeds textiel gemaakt wordt.

Het verleden van het damast weven werd zeer levendig uit de doeken gedaan en de weefgetouwen staan dusdanig opgesteld dat het niet moeilijk is om je een voorstelling te maken hoe er vroeger gewerkt is door alle vakmensen. Fysiek zwaar werk om de weefgetouwen te bedienen. Tegenwoordig worden de meeste ontwerpen per computer gemaakt en machinaal verwerkt. Ontwerpers van nu zijn bijvoorbeeld Victor en Rolf en Scholten en Baijings.Het doel van ons bezoek was natuurlijk de tentoonstelling Simply Scandinavian. Wat een super mooi overzicht van alles wat er aan ontwikkelingen heeft plaatsgevonden in de Scandinavische landen en de invloed die de ontwerpen hebben gehad en nog steeds hebben. De pure lijnen, heldere kleuren en de invloeden van de natuur zijn heel goed zichtbaar en duidelijk weergegeven. Wat ik zelf zo mooi vind is dat de ontwerpen tijdloos zijn en in veel interieurs passen. Ogen te kort om alles waar te nemen en foto’s te maken. Ik zou er wel een poos tussen willen wonen of gewoon iedere dag even kijken van hoe was het ook weer. De foto’s laten zien hoe mooi en gedetailleerd de ontwerpen zijn. Ik word er zo blij van. Deze inspiratie neem ik mee naar huis, niet om maar van alles aan te schaffen maar wel om met zorg en aandacht om te gaan met de spullen die er al staan.
Het museum heeft ook een heel gezellig café. Een plek om even bij te komen en bij te tanken met heerlijk eten. Textiel museum café


TextielLab.

Kusta Kaasi (links) aan het werk in het TextielLabEen creatieve broedplaats voor ontwerpers en vakmensen die er met aandacht textiel maken. Dit varieert van tafelkleden, flexibele muren, wandkleden en textiele objecten. Voor de dochter was dit super interessant omdat zij een keuze moet maken voor een vervolgstudie. Het creatieve proces was daar goed te volgen. Onbewust zagen we de Zweedse ontwerper Kustaa Saksi www.kustaasaksi.com/aan het werk. Bijzonder om dit proces te volgen.

TextielLabConclusie, de tentoonstelling Simply Scandinavian is er nog tot 11 november. Ben je geïnteresseerd in Scandinavische meubelontwerpen en textiel dan is dit de kans om een prachtig ingerichte tentoonstelling te bekijken. Heden en verleden super gecombineerd in tijdloze opstellingen. De rest van het museum is ook super interessant. Dochter en ik raakten weer geïnspireerd en hebben er een heel leuke tijd gehad.

Museum ShopSimply Scandinavian