Nog meer appel!

Wanneer je zo veel appels hebt kunnen oogsten dan is het heerlijk om er mee aan de slag te gaan. Natuurlijk eten we ook regelmatig een appeltje uit de hand. Onbespoten, heerlijke smaak. Het is echter een zomer appel de Delcorf. Dat betekent dat hij niet echt lang houdbaar is. Daarom ben ik blij met allerlei recepten waar appel in verwerkt zit. De appelmoes zoals in het Deense toetje is altijd een groot succes en de appelmuffins zijn ook heerlijk. Maar appeltaart ook! Ik zag bij Anja Suldrup van Nordiskliv www.anjasuldrup.dk/verdens-bedste-aeblekage/recept waarvan ik dacht ok, een cakeachtige appeltaart, die gaat er altijd wel in. Ik las even verder en zag dat ze van appelsap een soort van siroop had gemaakt. Dat was me net even te veel werk. Maar……. wij hebben natuurlijk appelstroop kant en klaar in de winkel! Dat was echt even een goede gedachte want verwerkt als karamel op deze appeltaart geeft het net even dat extra wat je graag hebt in een appeltaart. Hazelnoot schilfers had ik niet liggen maar gebruikte blanke amandelen in stukjes gesneden. Oh ja, en ik had ook geen crème fraîche 9%. Oplossing heb ik gevonden in het uit laten lekken van yoghurt. Dat doe je als volgt: Neem een schone theedoek en maak deze vochtig. Leg het in een vergiet en giet de yoghurt in de theedoek. In dit recept ben je 100 gram nodig. Heb zo ongeveer 200 gram magere yoghurt in de doek gedaan. Na ongeveer 2 uurtjes wachten was er al zo veel vocht uit de yoghurt dat het de dikte van crème fraîche had. Daarvan heb ik dus 100 gram gebruikt. Denk er wel aan dat je de vergiet ergens op of in zet zodat je het vocht opvangt en het niet over je aanrecht loopt. Denk zelfs dat je Griekse yoghurt heel goed kunt gebruiken in dit recept. Hieronder volgt het vertaalde en originele recept. Zoals hierboven beschreven heb ik zelf wat veranderd maar je kunt het natuurlijk precies zo maken als in het recept.


Appeltaart:

2 eieren

200 gram suiker

100 gram crème fraîche 9% of ymer (of kijk hierboven voor de tips)

200 gram boter

200 gram meel

2 theelepels vanillesuiker

1 theelepel bakpoeder

¼ theelepel zout

200 gram appels geschild en in stukjes

2 appels met rode schil in dunne plakjes gesneden


Karamel:

25 gram appelstroop

25 gram bruine suiker

10 gram boter

½ theelepel kaneel

Hazelnootschilfers (of andere noten)

*springvorm van 20 cm doorsnede, beboteren of bekleden met bakpapier


Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (gewone oven)
  • Mix eieren suiker en vanillesuiker tot een lichtgele massa
  • Meng de crème fraîche (of vervanging) door de eimassa
  • Smelt de boter en laat licht afkoelen en meng door het deeg
  • Meng meel, bakpoeder en zout door elkaar en meng door het deeg
  • Roer de appelstukjes door het deeg en doe het geheel in de springvorm
  • Leg de appelschijfjes in een mooie vorm boven op het deeg
  • Bak de appeltaart 45 minuten
  • Maak de karamel: Smelt de boter, appelstroop en boter in een kleine pan.
  • Wanneer de cake 45 minuten heeft gebakken dan haal je hem uit de oven verdeel de karamelmassa over de cake. Bestrooi met de noten. Plaats terug in de oven en bak nog eens 30 minuten of totdat de cake gaar is in het midden. Gebruik een saté prikker of breinaald om te prikken op gaarheid
  • Serveer lauwwarm of koud met crème fraîche erbij

tip: mocht de cake te donker worden aan de bovenkant, leg er losjes een stukje aluminium folie over om te voorkomen dat het verbrand