10 kilo appels

Onze boom had dit jaar zo veel appels dat ik meerdere recepten kan maken en nog steeds meer dan voldoende heb om ook zo lekker op te eten. Het plukken deden we in etappes. Op een gegeven moment was het zo warm dat ik het gevoel had gebakken appeltjes van de boom te halen. Overigens ook heel lekker, appeltjes gebakken in wat roomboter met kaneel en misschien iets (bruine) suiker voor bij een bolletje ijs. Ook maakte ik al de mormors aeblekage, een lekker Deens toetje met een crunch van makaroner (bros bitterkoekje), paneermeel of havermout. En ook nog pannenkoeken met appel. Maar ja, nog steeds een overvloed aan appels. Gelukkig had Maria Vestergaard dit recept mariavestergaard.dk/aeblemuffins-med-hasselnoedder/ van appelmuffins. Niet alleen appeltjes er op maar ook geraspt door het beslag. Daarmee krijg je een heerlijk smeuïge muffin met een frisse smaak. Hazelnootschilfers had ik niet in huis maar nog wel wat parelsuiker en dat past er ook prima op. Denk overigens dat je ieder type noot in kleine stukjes erop zou kunnen doen. Dit recept zit al in mijn favorieten map, misschien gebeurt dat bij jullie ook!

Ongeveer 10 stuks.

Dit gaat er in de muffins:

120 gram suiker

3 zoetige appels

120 gram boter (gesmolten)

150 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

2 theelepels kaneel

1 theelepel vanille ( ik gebruikte vanille poeder van dr. Oetker, met echte vanille zoals in Denemarken gebruikelijk is. Dit is anders dan vanillesuiker uit een zakje, 1 zakje vanillesuiker zou voldoende moeten zijn)

½ theelepel kardemom

½ theelepel gemberpoeder (djahé)

Versiering:

Wat noten in stukjes

1-2 roodschil appels


Zo doe je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden warme lucht of 200 graden normale oven

Mix de suiker en ei luchtig

Rasp de appels grof en voeg aan het eimengsel toe, samen met de gesmolten boter

Meng de bloem, bakpoeder, kaneel, vanille, kardemom en gember door elkaar in een schaal en roer de droge bestanddelen in de natte

Doe het deeg in muffinvormpjes. Zet er eventueel een paar in elkaar voor de stevigheid of zet in een metalen muffinvorm zodat ze niet uitzakken.

Snijd de roodschil appels in dunne schijfjes en versier de muffins er mee samen met de stukjes noot

Bak de muffins in een voorverwarmde oven op 180 graden warme lucht in ca. 25 minuten of tot gaar. (let op! Gewone oven temperatuur met 10% verhogen)