Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Wafels van de gezondere soort

Eindelijk verkoeling buiten. Dan heb ik ook meer zin om dingen te gaan bakken. Dit recept van wafels kwam ik tegen bij Mat paa bordet matpaabordet.no/2018/08/03/havrevafler/. Ideaal om in de vriezer te hebben voor die keren dat je snel moet en toch iets moet eten wat goed vult. Doordat deze wafels niet zoet zijn, onddanks 2 eetlepels suiker, kun je ze ook eten met hartig beleg. Een paar plakjes pittige kaas smaken er heerlijk op. Jam, poedersuiker, nutella of met skyr losgeroerd met fruit of jam. Alles is mogelijk. Dochter A moest vroeg eten in verband met haar baantje en deze wafels waren een lekkere afwisseling op brood. Het recept heb ik vertaald en volgt hieronder.


Ingrediënten:

250 gram havermeel (kun je ook zelf malen van haver)

250 gram volkorenmeel

2 theelepels bakpoeder

2 theelepels kardemom (gemalen)

½ theelepel zout

2 eetlepels suiker

5 dl melk

3 dl yoghurt naturel

1 dl vloeibare margarine of smelt 100 gram boter

4 eieren

Zo doe je het:

Meng havermeel, volkorenmeel, bakpoeder, kardemom, zout en suiker in een grote kom.

Meng de melk, yoghurt eieren en vloeibare boter.

Doe het natte bij het droge en roer goed door tot een klontvrij beslag. Laat een half uur staan.

Verwarm alvast het wafelijzer. (soms te koop bij Kruidvat of Aldi in de winterperiode)

Na een half uur wachten kun je beginnen met bakken. De eerste is altijd even een testwafel. De hoeveelheid beslag, hoe lang moet je bakken, hoe warm is je ijzer. Deze keer was het bij mij ong. 5 minuten.

Blijft de wafel plakken bestrijk het ijzer dan met een beetje vetstof. Kan ook wat olie zijn met een keukenpapier verdelen over het ijzer.

Leg de wafels op een rooster om af te koelen. Deze wafels kun je makkelijk invriezen met een stukje bakpapier er tussen. Na ontdooien even op/in een rooster weer knapperig bakken.

Velbekomme!