Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Lemon merengue pie

Deze week kregen we veel visite. Super gezellig en leuk om weer recepten uit te proberen. Het is fijn wanneer ze dan ook lukken en gelukkig, super gegaan. We aten de warm gerookte zalmsalade met avocado crème en als toetje deze citroentaart. Hij is gebaseerd op meerdere recepten want ik bleef met de eiwitten zitten en dat is toch zonde. Dus in plaats van met slagroom of fruit aten we de taart zo. Het meeste wachten is met het afkoelen want het is niet veel werk.

Ingrediënten:

300 gram digestive of haverkoekjes

150 gram gesmolten boter

Rasp van 1 citroen. Let op! Gebruik het liefste biologische ivm het laagje op de schil.

150 ml citroensap/sap van 3 citroenen

Een blikje gecondenseerde melk

3 eidooiers

Merengue: 3 eiwitten, 75 gram fijne suiker.

Taartvorm met losse bodem, eventueel met bakpapier op de bodem.

Zo doe je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden, gewone oven. Bij hete lucht, verminder het aantal graden met 10%.

Maak de bodem: verkruimel de koekjes (in keukenmachine) en meng met de gesmolten boter. Druk deze massa uit in de vorm ook tegen de randen aan. Druk stevig aan. Zet in het midden van de oven en bak 10 minuten. (let op kan lekken, leg eventueel een stukje bakpapier eronder)

Laat helemaal afkoelen.

Maak de vulling: roer de citroenrasp, citroensap de gecondenseerde melk en de eidooiers door elkaar. Doe dit mengsel op de geheel (!) afgekoelde koekjesbodem. Bak 10 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen. In de koelkast bewaren tot gebruik. Lekker zo, met fruit of slagroom maar extra feestelijk met de merengue er op.

Merengue: klop de eiwitten tot schuim in een vetvrije kom en voeg langzaam de suiker toe tot er witte stevige pieken ontstaan. Doe dit mengsel op de citroentaart en zet voor 3 minuten onder de gril van je oven of gebruik een brandertje die je in kookwinkels kunt kopen.