Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Hoera!

Deze maand bestaat mijn website/blog 1 jaar. Het is nog een steeds een heel simpele site gebleven maar wel eentje waar ik met veel plezier mijn stukjes en recepten op plaats. Ik zeg "mijn" recepten, ik moet eigenlijk zeggen recepten die ik zie, gebruik en graag wil delen. Zal ook, wanneer mij de maker bekend is, altijd de naam en/of website vermelden. Wel zo netjes. Mijn plek om de foto's te laten zien die ik van de gerechten gemaakt heb. Daar leer ik het allermeest van. Doen! Het is toch leuk om te doen, eten klaar maken wat ik lekker vind, naar een recept waarbij ik door het lezen het al kan "proeven", op mijn eigen bord leggen en dan foto's maken. Zo veel dingen die ik leuk vind. Mijn doel is wel dat ik in de toekomst meer andersoortige stukjes kan toevoegen. Bijvoorbeeld over boeken die ik lees of ervaringen die ik heb. Dus blijf lezen, geef me een berichtje via Instagram of Facebook wat je er van vond of voor tips en vragen.


Dit 1 jarig jubileum vieren we natuurlijk met taart. Een heerlijk frisse taart die het hier goed deed, en met dit weer zeker een aanrader. Ik gebruikte twee springvormen van 17 cm doorsnede. Je kunt natuurlijk ook een grotere (24 of 26cm) gebruiken. Dan is het makkelijk om de cake, na afkoelen, door te snijden en te vullen. De bloemen die op mijn taart liggen waren ter decoratie, voor het snijden heb ik ze er af gehaald.


Hier volgt het recept, veel plezier bij het maken en geniet er van!

Vlierbloesem taart


Ingrediënten voor de cake:

175 gr boter (kamertemperatuur)

175 gr suiker

175 gram zelfrijzend bakmeel

½ theelepel bakpoeder

4 grote eieren (kamertemperatuur)

1 eetlepel vlierbloesemlimonade

Fijngeraspte schil van 1 citroen


Voor de siroop:

Sap van 1 citroen, gezeefd

1 eetlepel vlierbloesemlimonade

55 gram suiker


Voor de vulling:

115 gram poedersuiker

40 gram boter

1-2 theelepels vlierbloesemlimonade

3-4 eetlepels lemon curd

55 gram poedersuiker voor glazuur of gewoon een beetje voor er op te strooien


Zo maak je het:

Mix de boter en suiker samen tot crèmig. Met de hand of in een keukenmachine. Mix de eieren en limonade samen en voeg beetje bij beetje toe aan het boter-suikermengsel totdat alles goed gemixt is. Roer de citroenschil erdoor, daarna de bloem en bakpoeder, roer door tot het een mooi geheel is.


Verdeel het mengsel over twee (!) ingevette en met bakpapier bekleedde springvormen. Bak in een voorverwarmde oven op 180 graden celsius voor ongeveer 30 minuten of tot gaar. Laat afkoelen op een taartrooster.


Doe het citroensap, vlierbloesemlimonade en suiker in een pannetje en zet op een middelhoog vuur/warmte en verwarm en roer totdat de suiker is opgelost. Maak, terwijl de cake nog warm is, een paar gaatjes in de cake met bv een breinaald en giet het siroop mengsel over de cake zodat het erin kan vloeien. Laat compleet afkoelen!


Doe de poedersuiker, boter en vlierbloesemlimonade in een kom en mix tot een egaal mengsel.

Smeer de helft van het mengsel op een van de cakes, alsook de helft van de lemon curd. Leg de tweede cake er op. Smeer vervolgens de bovenste cake in met het restant van boter-suiker-vlierbloesem mengsel. Bestrooi met een klein beetje poedersuiker voor een mooi effect.


(p.s. ik had het recept niet goed gelezen en had de curd met het boter-suiker-vlierbloesemmengsel gemengd. Dat was niet erg, het smaakte super lekker en was makkelijk te verdelen. Ook gebruikte ik een deel van dit mengsel om de zijkanten mooi glad af te strijken. Dus dan wordt de verhouding 1/3 op de eerste cake, 1/3 op de tweede en 1/3 om de zijkanten mooi af te werken)