Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Geit en Biet

Zoals jullie al weten kook ik graag en lekker. Het is ook zeker een onderdeel van het samenzijn dat je hyggelig noemt. Geen culinaire hoogstandjes maar gewone ingrediënten lekker bereid en mooi gepresenteerd waar je samen van geniet. Deze bietensalade is zeker eentje die in die categorie valt. Wij aten hem als hoofdgerecht en hoefden er eigenlijk niets bij. Zou je het als bijgerecht willen eten (met meer mensen) dan kun je er een snee goed brood bij eten of gebakken aardappeltjes. Omdat wij niet veel vlees eten is de geitenkaas genoeg. Wil je er toch vlees/vis/kip bij dan kan dat natuurlijk zo. Veel plezier bij het klaarmaken en geniet van de maaltijd! Velbekomme!


Porties: 6 (bijgerecht) 3 (hoofdgerecht)

4 middelgrote rode bieten - geschrobd, geschild en in tweeën gesneden

5 eetlepels gehakte walnoten

300 gr gemengde sla

125 ml vers geperste jus d'orange

60 ml balsamico-azijn

125 ml extra vergine olijfolie

60 gr geitenkaas

(eventueel zout en peper)


Zo maak je het:


Doe de bieten in een pan en vul met genoeg water zodat ze bedekt zijn. Breng aan de kook, dan koken voor 20 tot 30 minuten, tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen, snijd ze in blokjes.

Terwijl de rode bieten koken, doe je de walnoten in een koekenpan op een medium-laag vuur. Verwarmen tot ze warm en verkleurd zijn, haal dan van het vuur en zet apart om af te koelen.

In een kleine kom, meng je het sinaasappelsap, de balsamico-azijn en olijfolie tot een dressing.

Leg een grote portie groene sla op elk van de vier borden, verdeel de walnoten en strooi dit over de sla. Verdeel gelijke hoeveelheden rode biet over de sla en bedek met stukjes geitenkaas. Besprenkel elk bord met wat dressing. (of neem een grote schaal, verdeel daar eerst de gemengde salade op, daarover de bietjes, walnoten en geitenkaas, zie foto)