Rode Linzensoep

Ik plaatste een foto van deze lekkere linzensoep op mijn instagram. De reacties waren geweldig. Zo ook hier thuis aan tafel. Zo lekker! Ik heb dus een recept maar waar kwam dat recept vandaan? Ik deed een lang geleden een zakje linzen in mijn boodschappen wagen omdat ik zoveel goede reacties las over koken met linzen, in soep, salade of curry. Daarna begon het grote zoeken naar een lekker recept. En dan het liefst ook nog vegetarisch. Die vond ik dus en printte het uit. Zonder verder er op te zetten waar ik het vandaan had. Nu er zoveel enthousiaste reacties kwamen wil ik niet zomaar een recept delen en dan niet de bron vermelden. Dus ik ben weer op zoek gegaan en gelukkig vond ik het. Het recept komt via de Hippe Vegetariër en is van de blogster Hedwig Zeinstra van De Krat. Ere wie ere toekomt. De foto bij dit artikel is zeker wel van mijzelf, net zoals alle andere foto's. Want naast koken is fotograferen een super leuke hobby die ik graag beoefen.

Graag deel ik het recept van deze soep zoals ik het graag maak. We eten er vaak een lekker stuk (zuurdesem) brood bij met boter, olijfolie en wat grof zout.



Rode Linzensoep van de Hippe Vegetariër


Ingrediënten:
200 gram winterpeen
400 gram tomaten
1 ui
200 g rode linzen
2 teentjes knoflook
1,5 liter groentebouillon
2 eetlepels olijfolie
1 tl paprikapoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl komijnpoeder
½ tl kurkuma

½ citroen uitgeperst (optioneel)

En nu aan de slag:

Zet een pan op met 1,5 liter water en 3 blokjes groentebouillon. Was en/of schil de wortel en snij in kleine blokjes van halve centimeter. Snij de tomaten in grove stukken, hak de knoflook fijn en snipper de ui. Doe 2 el olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit eerst het kruidenmengsel uit het potje zachtjes aan (niet laten verbranden!) en voeg als de geuren vrij komen de ui toe. Als de ui een beetje glazig begint te worden voeg je de wortel en de knoflook toe en fruit dit mee op laag vuur, een minuut of drie. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt. Spoel de linzen af in een zeef. Voeg als de worteltjes een beetje zacht zijn geworden de tomaten en de linzen toe, samen met ca. 1,2 liter bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden). Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan. Pers een halve citroen uit (optioneel) en breng hiermee de soep op smaak samen met eventueel zout en peper.