Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Hygge aan tafel

Wat is er niet gezelliger dan met z’n allen aan tafel te eten. Verhalen te delen en je tijd samen door te brengen. Dat is niet altijd even makkelijk. Afhankelijk van de activiteiten van je kinderen en/of de werktijden van partners schiet het er soms bij in. Soms is het dan fijn om een “snelle maaltijd” op tafel te zetten. Fastfood. Maar je kunt ook de snelle hap een stuk lekkerder maken door zelf de broodjes te bakken. Deze broodjes zijn een maaltijd op zich. Dat wil zeggen dit zijn geen broodjes die je gelijk plat drukt en die in een paar happen weg zijn.

Hoewel je veel sneller broodjes koopt is het resultaat van het bakken van deze heerlijke broodjes niet te vergelijken. Je krijgt er best veel van 1x het recept. Dat is handig met veel mensen aan tafel maar ook heel handig om ze, wanneer ze zijn afgekoeld, gelijk in te vriezen. Dan is het een volgende keer snel klaar.

Omdat ik geen vlees eet maak ik graag een groenteburger klaar. Voor de vleeseters is er een burger van rundvlees. Ook die kun je zelf maken, daar zijn op het internet diverse recepten voor te vinden.

Met beleg kun je heerlijk variëren. Bij de groenteburger past bijvoorbeeld mango chutney, rode ui, tomaat, augurk, sla, of rode kool salade. Ook staat er bij ons op tafel mosterd, ketchup, mayonaise, gefruite uitjes, kaas, plakjes gebakken ontbijtspek en ga maar door.

Twijfel niet en ga aan de slag met dit recept dat ik vond bij amo.dk, producent van meel een meelproducten.Hamburgerbroodjes

Ingrediënten:

500 gram tarwebloem

50 gram gist of 20 gram droge gist ( in 1 zakje zit 7 gram, ik gebruik 3 zakjes)

50 gram margarine of ½ dl olie

1 ei

3 dl melk

1 theelepel suiker

1 theelepel zout

Twee bakplaten met bakpapier

Versiering: sesamzaadjes (zonnebloempitjes kunnen ook)

Zo doe je het:

Verwarm de melk tot 37 graden (vingerwarm) en los de gist er in op.

Voeg de overige ingrediënten toe en kneed tot het deeg een mooi geheel en elastisch is.

Zet aan de kant om te rijzen, afgedekt met een vochtige theedoek en op een warme plek ongeveer 15 minuten. ( ik warm de oven altijd een beetje op, ong. 40 graden, zet hem uit en zet de kom er in)

Deel het deeg in 14 gelijke stukken. Vorm ze tot bolletjes, leg die op een met bakpapier bedekte bakplaat,  en druk ze plat en prik ze in met een vork.

Bestrijk ze met water en strooi er de sesamzaadjes of zonnebloempitjes op.

Zet ze aan de kant, eventueel nog in de oven die uit is maar nog steeds warm, en laat ze 30 minuten rijzen tot ongeveer dubbel groot.

Is de rijs tijd bijna voorbij, haal de platen uit de oven, warm de oven op tot 225 graden (hete lucht tot 210 graden). Bak de bolletjes 10 minuten.

Laat afkoelen op een rooster en eet smakelijk!

Velbekomme!