Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Hygge

Wat is dat toch Hygge (huuguh) en wat trekt ons daar zo in aan. Wij kennen toch de woorden gezellig en gezelligheid. Is het de eenvoud, of het aangetrokken zijn tot het Scandinavische.


Het woord hygge is momenteel  een hype en eentje die hopelijk blijft. Want wat is er fijner dat zonder al te veel gedoe een gezellige tijd te hebben met de mensen om je heen. Warme sokken (hygge sokkerer) aan en bij elkaar zijn.


Er zijn zelfs hele studies aan gewijd en ook boeken. Zelf heb ik in ieder geval twee boeken over het onderwerp. Het Engelstalige How to Hygge (The secrets of Nordic Living) van Signe Johansen en het Nederlandstalige Hygge (de Deense kunst van het leven) door Meik Wiking. Op een grijze dag zoals vandaag aan het einde van november duik ik graag in deze boeken om de essentie te begrijpen.


De winters in de Scandinavische landen duren langer dan hier in Nederland, ook is het laat licht en vroeg donker. Alle reden dus om het binnen zijn aangenaam te maken. Dus worden er kaarsjes aangestoken, lekkers gebakken en gedronken en het vooral comfortabel gemaakt. Het zit hem zeker niet in de grootsheid van de dingen. Het zijn juist de kleine dingen die er toe doen. In het boek van Meik Wiking is er zelfs een heel hoofdstuk aan geweid.

In mijn woorden: De vijf aspecten van hygge. 1 de smaak van hygge, de smaak van wat ook wel comfortfood wordt genoemd. Vertrouwde smaken waar je keer op keer van geniet. 2 het geluid van hygge, het knapperende vuurtje. Die hebben wij hier thuis niet, maar de afwezigheid van te veel geluid is ook heel fijn. Natuurlijke geluiden die een gevoel van veilig binnen zijn oproepen. 3 de geur van hygge, geuren van vroeger, heel persoonlijk, geuren die een gevoel van geborgenheid oproepen. 4 het voelen van hygge, kleine dingen die je kunt voelen, aanraken. Organisch, natuurlijk, kleine details die een aangenaam gevoel geven. 5 hygge zien, kijken naar langzame natuurlijke bewegingen. Bijvoorbeeld sneeuw of haardvuur. Niet opdringerige kleuren en weinig maar behaaglijk licht.

Voor mij is dat hier thuis, kaarsjes aansteken, een fijn binnenklimaat, een comfortabel plekje op de bank, kop thee, misschien een zelfgemaakt iets er bij en voor de rest niet te veel moeten. Ah, toch wel, gewoon genieten en niet te veel nadenken. Dat is het voor mij!


Maak er een hyggelige dag van!


Bron: Meik Wiking, Hygge, de Deense kunst van het leven. The Happiness Research Institute, Kopenhagen.

           Uitgever: Lev boeken.

Echt een aanrader dit boek.