Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Mormors aeblekage

Op veler verzoek. Dat klinkt aardig of niet dan? Voor het weekend een heerlijk toetje, of misschien eet je het wel bij de koffie!

Vaak zagen we het op de kaart staan in een restaurant of café in Denemarken: Mormors Aeblekage. Letterlijk vertaald grootmoeders appeltaart. Tja voor appeltaart gingen we niet naar Denemarken dus werd er snel iets anders gekozen. Maar wat aten die mensen toch uit die glaasjes die op tafel kwamen? Toetjes?

Op en gegeven moment aten we bij Deense vrienden. En daar kwam het op tafel, gammeldags aeblekage, ouderwetse appeltaart. Ook wel dus die beroemde appeltaart van oma genoemd.

Gek hoor, zo’n schaal vol met laagjes. Wat is het? Wij Hollanders eten toch vaak de appelmoes bij de warme maaltijd of frietjes. Maar wat was het lekker! Niet te zoet, knapperige stukjes er in. Een lekkere appelcompote ook met stukjes. Thuis gekomen op zoek gegaan naar het recept. Makroner, amandelkoekjes zoals in Denemarken, die zijn hier niet te koop. Maar een recept waarbij paneermeel gebruikt wordt bracht uitkomst. Door het langzaam al roerende bakken van het paneermeel met rietsuiker in roomboter gaat het allemaal karamelliseren. Het wordt een knapperige lichtzoete kruimelige massa.

Om te serveren gaat het of in een grote (liefst glazen) schaal of portie glaasjes.

Om en om de compote en de paneermeelkruimels en dan bovenop een lekkere laag ongezoete opgeklopte slagroom. En, wanneer in huis, een lepeltje rode jam boven op. Het is geen toetje voor “watjes”, want oma’s appeltaart vult behoorlijk. Van te voren zijn alle delen goed klaar te maken en dus ook ideaal om de andere dag samen te stellen en te eten. Let op: de kruimels worden zacht wanneer het te lang staat, dus klaar maken en eten!

Velbekomme! [Eet smakelijk]


Recept van mormors aeblekage:

4 personen


0,5 dl water

750 appels in kleine stukjes

1 eetlepel suiker (of niets, ligt aan de zoetheid van de appels)

1/2 vanillestokje, insgesneden en de zaadjes er uit geschraapt. Je

gebruikt de zaadjes.


Geroosterde paneermeel

75 gram roomboter

150 gram paneermeel

85 suiker


Versiering

½ liter slagroom, opgeklopt zonder suiker


Eventueel rode jam

Zo doe je het:

Doe het water en de appelstukjes en vanille in een pan. Kook zachtjes met het deksel er op voor ongeveer 10 minuten of totdat de appels zacht zijn. Roer af en toe. Pas op het einde de rietsuiker toevoegen. Laat koud worden.


Geroosterd paneermeel. Smelt de boter in een pan op hoge temperatuur, laat het NIET bruin worden. Voeg de paneermeel en suiker toe en blijf roeren tot dat het geheel goudbruin en knapperig wordt. Spreid de massa uit op een stuk bakpapier dat op een bakrooster ligt. Roer af en toe tijdens het afkoelen.


Samenstellen

Doe de appelmoes en de crunchy paneermeel om en om in een glaasje of grote glazen schaal. Sluit af met de opgeklopte slagroom en doe er eventueel rode jam op.Velbekomme!

[eet smakelijk]