Welkom op mijn blog

graag neem ik je mee in mijn wereld van Scandinavische invloeden op het gebied van leefstijl en eten maar vooral veel dingen die mij bezig houden en interesseren. Deze leg ik vast met mijn camera en in woorden die je hier kunt zien en lezen

Rabarberrabarber

Het is ieder jaar maar kort rabarbertijd. Het seizoen is van april tot en met juni. De stengels rabarber trek je van de hoofdplant. De oogst eindigt zo'n beetje na 21 juni. Dit omdat rabarber na die tijd meer zuur wordt en het oxaalzuur gehalte stijgt. Wanneer je te veel oxaalzuur binnenkrijgt dan is dat niet goed voor je gezondheid. Dus van genieten wanneer het er is!

Ben zelf altijd fan van een rabarber crumble. Een lage ovenschaal vullen met stukjes rabarber, wat suiker, kaneel, vanille, kardomom of waar ik maar zin in heb en dan een heerlijk kruimellaagje erover.

Deze keer koos ik een laagje met noten en haver. Dat geeft een extra crunch er aan. Het was weer genieten. Wij eten het graag met een beetje echte vanillevla of een schepje crème fraîche of, wanneer ik dat niet in huis heb, een flinke lepel Skyr. Kortom, alles is mogelijk.

Voor de crumble, die ook lekker over appels en of pruimen is, heb je nodig:


60 gram fijne havermout

60 gram bloem

50 gram grofgehakte hazelnoten of amandelen (had alleen amandelen in huis)

3 eetlepels rietsuiker

100 gram (plantaardige) boter


Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.


Meng havermout, bloem, noten naar keuze en suiker. Snij de boter in kleine blokjes en wrijf het door het meelmengsel. Het moet een los geheel zijn!

Leg de rabarber of het fruit naar keuze in een licht ingevette lage ovenschaal, kruimel het kruimeldeeg erover.

Bak in het midden van de oven tot lichtbruin, dit duurt ongeveer 30 minuten.

Serveer lauwwarm met een schep/scheut van wat je lekker vindt!


Velbekomme!


Tip: het kruimeldeeg is in te vriezen. Verdeel het bevroren deeg over je fruit naar keuze. De crumble moet dan wel wat langer in de oven. (ga uit van 10 minuten en controleer op gaarheid en kleur)